2025-08-13
🔥自家炸花生:粒粒金黃酥脆,咬落咔哧聲響徹耳邊,秘訣在於低溫慢炸兩次,撒上幼鹽,鹹香中帶層次,佐茶一流。 🔥咸酸菜:用天然發酵,酸度明亮爽脆無渣,加入少許冰糖同辣椒吊味,醒胃之餘更見醃漬功力。 🔥配上一壺20年陳皮普洱茶,陳皮甘醇與普洱陳香交融,溫潤解膩,瞬間將人帶入老廣州茶樓嘅氛圍。 🔥燕窩鷓鴣粥鷓鴣拆肉燉成濃湯,加入官燕絲同雞茸慢火熬煮,質地綿密如綢緞。鷓鴣肉香而不羶,燕窩滑溜帶膠質!喺出邊餐廳都好難可以食到呢一個菜,味道非常特別!🔥豉椒炒鱘龍魚扣配黃沙豬潤鱘龍魚扣(喉骨)爽脆如象拔蚌,以陽江豆豉、本地辣椒爆炒,鑊氣沖天;黃沙豬潤厚切粉嫩,外層微焦內裡溏心,兩者口感一脆一嫩,豉椒汁鹹香帶微辣,佐酒絕配! 🔥蝦子扒節瓜節瓜去皮燜至透明,淋上自曬蝦子同大地魚粉熬成嘅濃芡。蝦子鮮味爆炸,節瓜吸盡精華卻保持清甜,簡單食材見真章。 🔥荔灣豉椒炒蟹選以傳統生炒手法,蟹肉鮮甜緊實,豉椒汁滲透蟹殼每一縫隙。特別欣賞師傅,純靠火候同配料提鮮,食完指尖留香。 🔥陳年鹵水紅燒乳鴿乳鴿以老鹵水浸熟,風乾後即炸。鴿皮薄脆如紙,肉質嫩滑爆汁,鹵香深入骨髓。伴碟仲有我哋最鍾意食嘅蝦片,有幾種唔同嘅顏
🔥燕窩鷓鴣粥
🔥豉椒炒鱘龍魚扣配黃沙豬潤
🔥蝦子扒節瓜
🔥荔灣豉椒炒蟹
🔥陳年鹵水紅燒乳鴿
乳鴿以老鹵水浸熟,風乾後即炸。鴿皮薄脆如紙,肉質嫩滑爆汁,鹵香深入骨髓。伴碟仲有我哋最鍾意食嘅蝦片,有幾種唔同嘅顏色,令到成個碟嘅效果更加靚 !
🔥蟹油撈麵
全場高潮!每日新鮮熬製嘅蟹油,麵條彈牙掛汁,蟹油香濃到黏唇,入口嘅味道非常濃郁,而且我同朋友都非常鍾意呢一個菜!簡單卻震撼,鍾意食嘅朋友真係不能夠錯過!
🔥二十年陳皮紅豆沙
收尾甜品用20年陳皮煲煮紅豆,陳皮香氣馥郁,紅豆起沙綿密,甜度克制,一碗落肚,暖胃潤心,為盛宴畫上完美句號。
餐廳整體發揮到非常高水準,而且喺尖沙咀嚟講呢一個私房菜嘅價錢絕對唔算貴,鍾意食高質素私房菜嘅朋友絕對不能夠錯過呢一間餐廳.