2018-03-29 669 浏览
位於舊墟嘅某個角落頭,有一間唔起眼嘅腸粉鋪,門口有個鐵籠,養住兩隻貓仔,呢間就係明基腸粉啦!見食完晏行咗陣街,悶悶地又冇咩做,有啲口痕,就去咗試吓明記腸粉,雖然話喺上水好出名,但係因為唔就腳,一直都冇試過,今次同男朋友同行,有冇節目就去試吓啦。一入鋪頭,左手邊就係廚房,你揀好食啲咩就坐低,師傅整好左,就會有人叫你出去攞同埋俾錢。(啲醬全部都係自助落㗎!自己鍾意食幾多可以落幾多)雖然價錢唔係平,但係食落有驚喜。我哋一開始叫咗一碟腸粉,但係兩個人食又唔係好夠,所以之後再追加左一碟腸粉加魚蛋。有雖然腸粉係幾滑,但最驚喜嘅反而係魚蛋,係細個嘅味道啊!男朋友話呢隻叫做陳皮魚蛋,係懷舊傳統野,而家好少有。所以如果你去幫襯,我建議你叫一個腸蛋,可以一次過試晒兩樣。

雖然價錢唔係平,但係食落有驚喜。

所以如果你去幫襯,我建議你叫一個腸蛋,可以一次過試晒兩樣。