2021-11-23
又到搵食日 , 相約老友出動食野聚舊 , 正值下午時間經過新蒲崗一帶 , 第一次行完MIKIKI呢個大商場後大家開始都肚打鼓不約而同提起想食日本野 , 未幾 , 行左陣見到有間半居酒屋半做外賣形式既日本餐廳 , 外邊立左下眼 價錢頗為相宜 , 便決定幫襯門面幾靚 , 感覺頗新及乾淨全店均使用平穩 日式和風路線 溫木系 , 佈置略有心思 , 全店都好有和式氛圍 , 地方好乾淨仲好新此店亦劃分為堂食用餐區 及 外帶區 , 外賣區應有盡有 , 照顧一眾因疫情而外賣的顧客用餐區確實不算大 , 8-10張枱左右可容納40-50人 , 全店約莫800多呎餐牌精美 , 分類清楚簡潔定食類 魚生飯 及 熟食丼飯 中最平 $58就有交易 , 包沙律及湯 , 價錢非常相宜日式餐湯 + 沙律ORDER了兩個定食餐 , 均附湯及沙律 , 蜆肉麵豉湯非常鮮甜味美 , 並有海帶,豆腐等材料 , 唔覺有落味精 , 飲完後2個鐘都唔覺口渴沙律因為食左一半先影, 見諒樣衰左少少 , 沙律拌以黑醋醬 , 感覺唔同晒 , 酸酸甜甜燒三文魚丼 定食 $58三文魚未必一定刺身生食先最好 , 有時燒熟黎食也別有一番風味 , 燒熟
門面幾靚 , 感覺頗新及乾淨
三文魚未必一定刺身生食先最好 , 有時燒熟黎食也別有一番風味 , 燒熟左咬落軟淋淋滲出魚油香 , 相當出色
生三文魚5片 , 燒三文魚腩1大片 , 生刺身肥美 , 色澤亮麗 , 油脂分佈均勻 , 熟既一樣燒得出色帶點焦香 , 咬落魚油係口腔既齒頰留香
配以珍珠米拌食 , 簡直一絕
肥而不漏 , 油香十足 , 淡淡鮮味入口慢慢滲出 , 拖羅蓉的油滲晒落飯團中 , 配以芝麻加以襯托 , 簡直無得輸
餐廳以海膽作為招牌 , 豈可唔試呢? 據說海膽是以加拿大貨進口
帶子簡直係 super size , 肉勁厚 , 味道鮮甜 , 而海膽則較為軟身 , 並不是一般的死咸 , 入口軟綿 , 近乎即溶感覺 , 必試之首選
最後埋單連加一$275
價錢合理之餘又不失質素 , 始終胃容量有限食唔到太多款 , 有機會短時間內再次造訪食個夠!!