2019-01-27 74 浏览
上個月除夕日(31/12)仍然係要返工做港奴,雖然夜晚應該可能有機會有除夕晚餐食(希望有啦),但一整日既工作仍需要一d動力去推動。所以lunch time就去咗旺角食十字冰室!點解要食佢?因為我好鍾意飲十字牌牛奶!!!今次叫咗2個餐:一個係常餐(十字牛奶豬骨濃湯意粉,配煎豬扒,牛奶炒蛋,牛油多,再加杯熱華田)、另一個餐係皇牌餐(蕃茄牛肋肉湯通粉,黑松露炒蛋,牛油方包,要加杯熱奶茶)。先講講個常餐,個意粉重奶香味但如果可以轉做通粉咁就可以每一啖都有湯入口,豬扒無咩特別,唔會柴口,個炒蛋就正啦!又滑口又香,加2粒鹽上去,正呀!再講講個皇牌餐:我覺得最正嘅係牛肋肉湯通粉,每食一啖通粉同時飲到一啖湯,呢個正正係食通粉既吸引之處!個牛肋肉湯正呀!而個黑松露炒蛋我就唔識講了,因為小弟卑賤無咩食黑松露經驗,所以唔識講好唔好食,牛油方包嚟講,我會比較鍾意食牛油多。餐飲方面,奶茶應該有奶茶果種茶澀味,咩係茶澀味?就係好似會蝕入d牙齦同牙肉位咁。而杯熱華田就正正常常啦,因為都係沖粉嘅姐。😂😂最後要講下環境,個裝修我最鍾意佢個弧形嘅窗台坐位,因為真係好有feel,可以對住條街食,可能得麻甩佬會鍾意呢d環境啦

最後要講下環境,個裝修我最鍾意佢個弧形嘅窗台坐位,因為真係好有feel,可以對住條街食,可能得麻甩佬會鍾意呢d環境啦。
2018-12-31