2019-01-17
除夕晚,當然要食番餐豪D! 前一天才臨急有主意食牛扒先生,都怕冇位。打過去問用餐時間只有1.5小時,平日不是太旺沒有人等位,應該可以坐耐D都唔會趕走。當日去到,6點左右,友人還未到,望一望餐牌,竟然轉了聖誕餐牌,只有8個主菜可選。一心想帶爸爸來吃德國豬手,有點失望。😦差不多用同款食材,價錢還比之前的加了。連平日少過200元的意粉、燒雞餐,都沒有可選。最後,我們一行5人,一人一個餐,共叫了4款主菜。落完order,可以出去拿食物了!當日的龍蝦湯非常好味,可能是大節日關係,才有高檔少少的湯供應,聽友人講,平時都只是蔬菜湯。(小妹上一次是飲南瓜湯)。今次還試了朋友推介的餐包,沾上湯吃很配。行了一個圈,沙律款式同以往一樣多款,還有火腿,芝士。不過環境比較窄,當日又多人,有點迫。完成了兩盤沙律,終於上主菜了!「烤英國豬柳配洋蔥汁」($228),都幾大塊,兩件豬柳都連埋層皮下脂肪一起煎,所以煎起來不會乾巴巴,有充足的油份。健康人士建議切掉肥膏才好食。這個豬柳有驚喜,一點也不鞋,好嫩。蜜餞蘋果加上洋蔥汁好配合。之後,來了2碟「美國薄西冷牛扒」($248)。唔係厚切,視覺和口感都有差別。2份都是叫了7
龍蝦湯
行了一個圈,沙律款式同以往一樣多款,還有火腿,芝士。
烤英國豬柳
之後,來了2碟「美國薄西冷牛扒」($248)。唔係厚切,視覺和口感都有差別。2份都是叫了7成熟,切開都還可以,沒有過熟。胡椒汁一般般,豬柳的洋蔥汁讚得多。
美國薄西冷
我地最豪華的餐到了,「精選烤肉拼盤」($288)。有安格斯牛扒、羊鞍、燒雞胸、香草腸。因為友人叫的,不知味道如何。但見到個雞胸都覺得鞋,沒有大興趣,最後都被遺棄了😂。
精選烤肉拼盤
食到中段,我叫的「香煎三文魚柳·芝士焗帶子·黑松露野菌意大利飯」($268)仲未到,只好叫職員追一追order。相隔一陣,剛剛拎完甜品,終於到了。比想像中要細份,賣相幾靚。我覺得意大利飯比三文魚好吃,可能魚味道較淡。(上次mr steak都是吃意大利飯,今次來要encore)因為都食到尾段,就算份量偏少,都覺得冇所謂了!
甜品方面,當日有豆腐花和西米露。基本上都差不多夾齊,有啫喱糖、綠茶批、朱古力慕絲、泡芺、忌廉蛋糕、大菜糕、和果子、麵包布甸、opera cake、cupcake...
水果方面就只有西瓜
不過早場提供的芝士蛋糕就不見了
唉,其實有點後悔,早知臨走飲多一碗龍蝦湯先走吧! 5個人加埋一,$1400有多。唔想去酒店食自助餐,來mr steak食個半自助餐都可以食到飽。價錢仲分分鐘平一半添