2023-05-15
《Holiday Cafe - 上水》上水嘅藥房藥妝店林立,平時如果唔係去買嘢都好少過去嗰邊,但係除咗購物之外,其實呢邊嘅餐廳同埋特色小店都比較多,就好似今次發掘到嘅呢一間Cafe咁,佢嘅裝修佈置同旁邊嘅舖頭睇落十分唔同,一睇就知比較時尚同埋行精緻路線😉應該係區內算係比較講究咖啡嘅一間Cafe😍正值午餐時段,我同屋企人行完街就入咗去食個lunch啦,餐廳有提供lunch set選擇,價錢有$68起,包餐湯或沙律同埋餐飲,算係幾抵食💁🏻♀️煙三文魚露荀忌廉汁扁意粉 $88媽咪揀咗白汁意粉,餐廳擺碟精緻,賣相已經加分😉食落口味都唔會過重,而且扁意粉十分掛汁,每一條意粉都充滿着白汁濃滑既味道,因為本身煙三文魚已經自帶鹹鮮味,食落鹹香味十足,而且蘆筍有提鮮作用,整體味道balance💁🏻♀️Holiday精選全日早餐 $98我就揀左All Day Breakfast 🍳 ,唔知點解突然之間好想食薯餅😂呢一個就係最適合嘅選擇😋佢嘅配料其實同傳統嘅全日早餐無異,不過想特別講吓佢個黑松露炒雜菌炒得幾香同埋好重黑松露味道👍🏻另外佢塊煙肉都超級脆,配埋炒蛋食口感好特別,同埋佢個蕃茄經過煎香之後提升咗個甜
💁🏻♀️煙三文魚露荀忌廉汁扁意粉 $88
💁🏻♀️Holiday精選全日早餐 $98
我就揀左All Day Breakfast 🍳 ,唔知點解突然之間好想食薯餅😂呢一個就係最適合嘅選擇😋佢嘅配料其實同傳統嘅全日早餐無異,不過想特別講吓佢個黑松露炒雜菌炒得幾香同埋好重黑松露味道👍🏻另外佢塊煙肉都超級脆,配埋炒蛋食口感好特別,同埋佢個蕃茄經過煎香之後提升咗個甜度🤭好好食
💁🏻♀️炭烤澳洲草飼肉眼伴燒汁 $128
作為食肉獸嘅爹哋,佢就揀咗七成熟嘅牛扒做午餐,塊牛扒有成隻手板咁大😱以lunch set來講呢個價錢食到咁嘅質素都算係唔錯👍🏻牛扒火候控制得幾好,食落有質感之餘又唔會太過熟,佢個根位係特別濃味㗎😉個人覺得點佢提供嘅蒜鹽已經夠晒味,不過想再重口味啲的話可以點埋佢個燒汁😉除此之外,伴碟嘅薯條都絕對唔馬虎,食落口感脆卜卜😋
💁🏻♀️脆炸雞翼 跟餐加$28
除咗主食,我哋仲加錢要咗個脆炸雞翼share,一份有三隻剛剛好,我就揀咗出面比較少見到嘅玫瑰花蜜味,喺炸雞翼上面淋上玫瑰Syrup嗰種又咸又甜嘅感覺係我好鍾意的🤭我就十分推介啦
整體來講,餐廳食物嘅水準中上👍🏻以呢個價錢嚟講絕對抵食,就算佢嘅餐湯同沙律用料都食得出唔馬虎,睇得出餐廳花咗好多心機喺食材同埋食物擺盤上,以餐廳嘅佈置觀察到佢哋平時晚市應該有live Band睇添,上水咁近我,搵次一定要晚市嚟試吓順便聽吓歌先得