又湿又冻的春天,令我病倒N次,见精神好啲,我又嚟DK Cuppa Tea 食Tea 啦,我谂我真系嚟得太多次啦,当我同Mr.K 讲约左S 小姐食Tea时,佢都忍不住说,你到底去左几多次呀?嗯!我自己都唔记得了!嘻嘻!今次我地系为左呢个叫春日乐章的Tea Set 而来的,个几月无嚟,店主准备左好多花环同花花,连Cushion 都转埋系花花图案,令我地未见到个 Set 已经投入到忘我境界,不停换花环拍照呢!。。。。呢杯咁靓嘅饮品,系用左梳打水,纯玫瑰精油去整,上面舖住嘅系食用鲜花,可以食落肚的!淡淡的玫瑰清香,甜甜地,都几Relax。热饮系有机朱古力薰衣草花茶热辣辣时闻左一下,有明显的薰衣草香,感觉好舒缓,但第一口就唔觉有朱古力香味,冻左少再饮反而朱古力香更特出,几特别!等左一阵就见到我地的Tea Set 春日乐章上枱,粉红色的托盘放左可以旋转的摩天轮,好靓呀!我地都忍唔住要狂自拍留念。店员们都好主动提出帮手,真系唔话得。睇下而咩食先,为左春天而设的春日乐章,春回大地,当然系以花花为主题,呢度见到嘅所有花材都系由世界各地运来,全部都可以食落肚,因为推出日期都近情人节,Tea Set用左好多

今次我地系为左呢个叫春日乐章的Tea Set 而来的,
呢杯咁靓嘅饮品,系用左梳打水,纯玫瑰精油去整,
玫瑰特饮
热饮系有机朱古力薰衣草花茶
热辣辣时闻左一下,有明显的薰衣草香,感觉好舒缓,
有机朱古力薰衣草花茶
等左一阵就见到我地的Tea Set 春日乐章上枱,
店员们都好主动提出帮手,真系唔话得。
春日乐章 Tea set
呢度见到嘅所有花材都系由世界各地运来,全部都可以食落肚,
因为推出日期都近情人节,Tea Set用左好多心型的元素...
清甜柚子朱古力,三文鱼酥,压花曲奇,都是令女生心心眼的元素~
先食咸点,用威化筒放住的咸点,几支放埋一齐,好似花球咁,同主题好一致!
威化筒有两种味道,蕃茄同咖哩味,味道有啲似薯片.....(笑),
至于饀料就有吞拿鱼沙律,山葵带子,虾沙律同埋Parma Ham。
咸点
心型的三文鱼酥饼,其中的叶子竟然是Wasabi 味,
其实我唔明点解啲人食寿司要点Wasabi, 但我知隔离有Pat 酱就一定好唔夹,
呢块叶真系来得刚刚好,令成件事更一致性,
只是酥饼有点厚身,感觉有点漏,不过也不失好睇又好食!

Scone 可以加玫瑰酱或奶油,我好喜欢这里的玫瑰酱,超香浓,
Scone 仲可以叫店员Reheat, 就算影相影耐左都可以食到热辣辣松饼!
三文鱼酥饼
今次点题味道是柚子及薰衣草,Cheese Cake柚子味
上面的花系食用威化花,没甚味道,
柚子芝士蛋糕味道清新不腻,完全不加思索就吃光光了。
柚子味Cheese Cake
心型马卡龙,很喜欢DK Cuppa Tea 的 Macaroon , 因为甜度永远是刚刚好,不多不少,
粉红色系红莓,紫色就系蓝莓口味了!味道果然刚刚好,没令我失望!
心型马卡龙
心型的压花曲奇,粉红色系玫瑰味,加入左花瓣碎,颜色同味道都天然不造件,
黄色的就是薰衣草味,属于味道比较淡淡然的!
压花曲奇
仲有欣赏左一个钟都唔舍得食的韩式唧花蛋糕,我俩怀疑了很久是否不能吃,哈!
韩式唧花需要加大量的糖才可以做到挺身,花纹显现的效果,所以忌廉部份入口略甜是估计到的吧,
而蛋糕底就有点干!
韩式唧花蛋糕
最后仲有雪糕,今次系紫薯雪糕,那有一位女生不爱紫薯,
用北海道牛奶加新鲜紫薯,质感香滑之余,食落仲有紫薯粒,真材实料,劲好味!
不过只限每人一杯咋!
紫薯雪糕
仲有几个不同的工作坊,包括蓝眼睛颈链及永生花工作坊,
可以配合特别为TeaSet 调配的香薰,把心意延续.....
工作坊

题外话/补充资料: 好睇好玩又好食的 Hightea Set,应该好多朋友都想去食,但因店方材料不够,即日已暂停供应了,不过有兴趣的朋友不要失望,因为店方会已预留20套食材做Farewell Party,品尝完Hightea 仲可以带走茶具,泡泡漏斗,Tray ,银色的蜡烛台,杯碟及摩天轮!
2016-02-20
玫瑰特饮