2017-05-10 126 浏览
今日同朋友係觀塘行街,雖然觀塘區有好多特色嘅工廈cafe,但係因為朋友表示已經行到好攰,所以就求其揾咗間地鋪食啦。呢間餐廳,以日式風格為主,木製嘅傢私比人一種柔和嘅感。最近,天氣開始轉熱,所以我就揀咗蕎麥冷麵,諗住降下溫之餘,又可以開胃啲。整碟菜色以冷麵為中心,帆立貝、鮮蝦、蟹柳、蘿蔔絲同青瓜絲以配菜形式包圍冷麵,再鋪上紫菜絲,視覺效果唔錯。冷麵偏軟身,冷麵下面有一塊竹蓆同碟,可以直接將醬汁淋上冷麵,就唔怕弄髒;而我就習慣捲起一小束,再沾有小小醬汁先食,冷麵就唔會因爲一次過淋上醬汁而變得過濕。帆立貝同鮮蝦尚算大,亦有適當嘅調味,食落唔會太淡。另外,仲叫多咗一碟小食,照燒Q版魷魚。除咗主菜魷魚之外,仲有大量嘅木魚碎,同醃蘿蔔、小蕃茄做配菜。魷魚雖然比較細,但係都均勻塗抹咗燒汁,照燒味濃,味道偏甜,配合味道較淡嘅木魚碎,相輔相成。

呢間餐廳,以日式風格為主,木製嘅傢私比人一種柔和嘅感。