2020-04-27
聽從政府嘅呼籲,Stay at home, 減少人與人嘅接觸, 但係總要醫肚, 今次就去咗大圍的阿爺燒鵝, 間舖頭新到連紅紙都未撕, 當然要去湊湊熱鬧。 大圍嘅阿爺燒鵝餐室, 離港鐵站大概45分鐘, 超方便。 雖然地方唔大,但係 燒味喺餐廳入面 每時每刻都新鮮出爐 , 可想然知呢度嘅燒臘 流量多 , 而且最近仲做緊買滿100蚊燒味加18蚊可以換半隻雞, 非常抵食, 唔怪之得門口 成日都圍住咁多人。阿爺燒鵝飯53 一打開嗰蓋,鵝肉既香味 即刻撲鼻而來。 阿爺嘅 瓦窯煙燻烤鵝, 即使盒飯攞到返屋企,鵝皮仍然有光澤而且脆身, 食落去鵝肉肉嫩而且唔會肥膩, 但食落去仍然感到豐腴嘅口感, 我由嘅油脂滴落白飯到, 每一啖飯都有濃郁嘅鵝味,超好食。 脆皮腩仔飯48 燒腩仔飯又係抵食之選。一打開個蓋見到兩排腩仔平排 鋪喺盒飯度, 已經讓人食慾大開。腩仔脂肪及瘦肉層層相間,有肉味有油香,而且外皮脆卜卜,加上肉質夠腍, 咬落口感勁豐富。 叉燒炒蛋飯50 平平淡淡, 唔使大魚大肉, 已經叫人幸福,好味的叉燒加炒蛋,的確已令人感動流涕。 阿爺的叉燒炒蛋飯,炒蛋富蛋香,滑溜不油膩,加埋有肉香的叉燒,
阿爺燒鵝飯53
脆皮腩仔飯48
叉燒炒蛋飯50
平平淡淡, 唔使大魚大肉, 已經叫人幸福,好味的叉燒加炒蛋,的確已令人感動流涕。 阿爺的叉燒炒蛋飯,炒蛋富蛋香,滑溜不油膩,加埋有肉香的叉燒,不會過鹹,軟腍香甜, 撈飯食非常一流。