终于都比我排到法式布甸面包啦!想食好耐但一直都夹唔到时间嚟排队,咁啱今日下昼放假,又咁啱三点几喺附近,就谂住过去碰吓运气啦。我3:55去到,已经见到条人龙排到去地铁站出口,法式布甸面包每日有两轮,第一轮出炉系4:00,第二轮系7:30,问咗职员姐姐佢话每次出炉卖200个,由于每人最多只可以买四个,所以都系头50几个人买到,我好好彩系临尾𠮶几个✌🏻因为一早知道买其他嘢食系唔使排队,所以我哋就一个人负责排队,一个人就入去买Q饼。Q饼之前有同事买过俾我食,因为好好食所以今次就再买。Q饼- 基本上同台湾嘅Q版冇乜分别,唯一分别就系外型,台湾嘅会系扁啲,呢间嘅Q饼就系一个立体嘅圆形,Q饼上面有黑白芝麻,内涵就会有红豆蓉,麻薯,蛋黄同埋肉松。甜度算少甜,好值得赞赏嘅系呢个甜度,食唔到好甜嘅人应该会钟意。麻薯唔系烟烟韧韧𠮶只,系偏林嘅,我钟意呢只麻薯多个烟靭嘅。肉松偏小,蛋黄¼粒,但呢个价钱食到呢一个质素,已经超晒班,我觉得仲好食过台湾嘅Q饼。法式布甸面包- 今次呢一批好似系焗㶶咗少少,但食唔到有㶶味,只系个皮睇落好深色。刚买嘅时候仲系暖嘅,过咗大概一个钟返到屋企就即刻试食,喺室温嘅状态食,个布甸系
终于都比我排到法式布甸面包啦!

Q饼之前有同事买过俾我食,因为好好食所以今次就再买。
麻薯唔系烟烟韧韧𠮶只,系偏林嘅,我钟意呢只麻薯多个烟靭嘅。
Q饼

刚买嘅时候仲系暖嘅,过咗大概一个钟返到屋企就即刻试食,喺室温嘅状态食,个布甸系好滑好香蛋味同埋奶味,甜度都唔算太甜,个包皮系烟烟韧韧嘅,单食个包系唔好食嘅,但个包加埋啲布甸就好好食。
到第二日喺雪柜拎出嚟,雪左一晚嘅状态下,个布甸冇乜分别,但个包皮就好大分别,雪左一晚个包皮变脆左,咁样反而好食过寻日室温嘅状态👍🏻