2016-03-11
今晚約了三五知已黎來到位於旺角閙區商廈18樓的DoUx聚會閒聊. 店內采用落地玻璃窗式設計,視野上非常開揚. 加上室內灰藍色色調的裝修風格,簡潔而舒適. 再配上店內柔和色的燈光, 非常有情調. 由於我們被安排坐到窗邊位, 所以便能夠一邊享用晚餐一邊居高臨下地欣賞到旺角區的一角夜景. 店內亦設有BAR枱位HOUSE BURGER (HKD98)Burger配上薯條, 份量大大份, 一點都唔欺場. Burger的皮係用了黑麥包, 食落比較有咬口 及 自我感覺上比較健康 同埋會飽肚. 包內包括有已經半溶狀態的芝士片, 漢堡肉扒, 洋蔥粒,切片的新鮮蕃茄以及新鮮爽口的生菜. 而漢堡的靈魂 - 漢堡肉扒size唔大但有成半吋厚. 咬落不會太硬, 而且有牛肉味得黎又有肉汁.配菜薯條亦都十分出色. 大大條好粗身, 炸得香脆可口, 外脆內軟. 令人忍不住不停默默食.飲品 - 花果奶茶 (HKD40). 花果奶茶一放底係枱面, 朋友們個個都俾佢的精緻淡雅外型吸引到嘩嘩聲, 再黎就已經聞到一陣陣的香甜的花果味. 奶茶飲落很順滑而且有淡淡的香甜水果味, 味道又不會太甜.奶茶的表面灑上了一道玫紅的紅莓乾粒 以
Burger配上薯條, 份量大大份, 一點都唔欺場.
飲品 - 花果奶茶 (HKD40).
黑松露忌廉汁雜菌長通粉 (HKD108)