2017-06-14 8324 浏览
食力女子組又係時候"開會", 大家都未能有共識想食咩, 突然有人提出去食自助餐, 咩都有得食又岩我地各組員既"食力", 係鰂魚涌返工既組員提議去呢間:主題係嚐"鮮", 鮮係指海鮮既鮮, 非常大路, 應該大部份人都喜歡食海鮮既, 我地當然唔例外啦..............去食自助餐好多時都被忽略既係沙律, 呢度有多款特式沙律, 有其他沙律菜配料, 可以比你自家製喜歡既沙律, 我呢款簡易版凱撒沙律配煙三文魚及凍火腿都唔錯呀!回本必食之一當然係生蠔啦, 每日新鮮精美生蠔, 今晚係黎自紐西蘭, 細細隻但食落口感嫩滑多汁, 輕輕咀嚼已可以從喉嚨滑下, 唔好講咁多, 先食半打為敬!回本必食之二係各類凍海鮮, 呢度有蝦, 蜆, 小龍蝦及長蟹腳, 每款能保持凍度, 食落滋味醒神, 睇下呢條長腳蟹肉, 拆完殼不出3秒內已經係我口中, 肉質鮮甜美味, 各組員食得相當滋味!港人最愛既刺身壽司款式多樣化, 刺身唔會太大舊但又仍能保持口感, 幾鮮味; 見到色彩繽紛既壽司, 好難忍唔住唔試下, 始終日本嘢係好難令人抗拒既!仲有精緻凍前菜, 係呢D悶熱日子食就最爽皮食完凍盤, 當然係時候食熱野, 呢度有自選即煮意

仲有精緻凍前菜, 係呢D悶熱日子食就最爽皮

食完凍盤, 當然係時候食熱野, 呢度有自選即煮意大利粉, 多款配料比你自己Mix and Match, 想食碟熱辣美味既意粉, 零難度!

係等緊意粉既同時, 比我見到有呢款名為紅燒碧綠花膠, 當堂心心眼出現左, 香滑既花膠食完個口"痴"住晒, 煮得夠透又入晒味, 可以任食, 我當然唔客氣要encore啦, 食完覺得個人皮膚充滿膠質呀.........哈哈!!

再去熱食區見到有好多熱盤等待我去開佢蓋

其中包括有豬腳薑, 紅酒燴牛尾, 燒羊胺等, 個人推介有燒完仲係鮮嫩多汁既羊胺及香辣惹味既避風塘炒蟹, 用手食就仲滋味!

食物種類太多但我點都有保持少少克制, 點解? 當然要留D位置比甜品啦! 睇下甜品種類有幾咁多款選擇, 每款試少少都唔得了

誠意推介芒果柚子味蛋糕, 味道酸酸甜甜好岩夏天食, 仲有中式糕點, 唔講唔知, 佢地既合桃酥都出名架, 友人係咁叫我要試下, 食落果然係幾鬆脆又唔太甜, 果然無介紹錯!

友人食完2 round甜品後, 見佢拎住Haagen Dazs既雪糕批入黎, OH MY GOD.......................原來仲有雪糕杯, 係我掙扎左5秒後, 出去拎多支雪糕批入黎慢慢嘆! 最多食完餐返去跑多幾個圈! 無理由有食唔食架, 咁會罪大惡極架嘛!!!

呢餐食得相當盡興, 黎緊既父親節, 我諗到可以同老豆黎呢度再食一次, 咁多野食, 一定滿足到佢, 好野當然要開心share啦!  老豆.....................父親節果日記住留肚呀!