2008-07-02
好開心星期日被抽中免費試食江川壽司,當日同另外多位Open Rice會員第一次相聚,大家交換飲食心得,氣氛極度融洽!當然最重要任務就係試食完之後,能够為食店提供中肯意見。自問唔係食家,對食物評價只係憑最直接感覺,希望以下意見對大家有參考作用!香芒蟹籽沙律 – 感覺好寡,應該加多啲沙律醬,將茫果撈落沙律度,口感應該更好海膽剌身 – 食店提供壽司飯同埋菜等我哋自已包嚟食,海膽幾新鮮,紫菜好脆三文魚刺身 – 感覺一般右口魚刺身 – 呢個好特別,唔知同左口魚有冇親戚關係。食落口感幾好,点加咗柚子嘅醬汁,感覺好清新!江川刺身盛 – 刺身包括八爪魚,海膽,赤貝,油金魚..等等,啲剌身幾新鮮江川金龍卷 – 呢個係我當日最欣賞嘅菜式,係用茫果同埋牛油果卷住壽司飯同剌身蝦,咬落甜甜酸酸,啲蝦好爽塩燒牡丹蝦 – 隻蝦搣咗殼後得噃好細隻,蝦肉無嘜味,不過蝦頭就好甘香!特大帶子壽司 – 啲帶子真係超大同埋幾新鮮,但係有啲漏嘅感覺,都係小食多滋味5A和牛壽司 – 始终唔係好慣食生牛肉,如果可以略炙一下,感覺會好啲,而且亦無入口即溶嘅感覺江川味上之吞拿魚壽司 – 唔太欣賞,首先啲色澤好似好”人造”,而味道亦唔吸引
三文魚刺身 – 感覺一般
江川味上之吞拿魚壽司 – 唔太欣賞,首先啲色澤好似好”人造”,而味道亦唔吸引!
吞拿魚腩壽司 – 吞拿魚腩好肥美,不過有啲食友話有筋
金箔火炙鵝肝壽司 - 鵝肝好大舊,略嫌過熟,而有啲食友食落覺得苦苦地,可能燒焦咗
甜薯 – 蕃薯經炸香後再瀨上桂花糖漿,唔錯但点解我食到杏仁味?!
红豆雪糕 – 呢個係我嘅至愛食品之一,呢度嘅红豆雪糕唔會太甜,好香红豆味同埋奶味好重,ICHIBAN!
整體呢講,食物質數唔算太突出,但係睇得出佢地幾有心思去做,試食完啲師傅重突登出嚟叫我哋比啲意見。我諗我下次去開尖沙咀,如果想食壽司都會再幫趁!多謝Open Rice攪試食團,下次再抽中我就好啦!