今日放假又心癢癢想打邊爐,於是帶屋企人一齊出旺角。上網搵左一陣,見到呢間有優惠,所以就決定黎一試。Book左晚上食,入門第一印象係燈光明亮而且乾淨。入到去座位都好闊落,而且木質的裝修,望落去是舒服的。餐牌有四種選擇,最後選擇了$248的安格斯牛肉放題,可以食120分鐘,而且有送刺身或海鮮放題。飲品和甜品(小蛋糕、雪糕)餐牌選擇都好多,按照自己和家人的份量,可以隨便任點,正!見到推介單張入面見到招牌鍋匠沙鍋,用豬骨湯做底再加上藥材,加埋店員推介於是點左招牌鍋。見到有養顏花膠雞(加$98),覺得下次可以和一班女生朋友來一試,感覺材料足又好滋補。一開始店員已經會送上芫荽,蔥,蒜,辣椒,麻油,醬汁等,仲有前菜日式胡麻沙律,幾新鮮又開胃,再係自助飲料吧拿了幾罐可樂、啤酒和綠茶,准備開餐!點放題可以選擇送海鮮盤或刺身,家人都愛食海鮮,所以點了海鮮。未落任何肉類前先試了湯,幾清潤。肉類方面選擇都多:有安格斯牛肉、極上牛肉、丹麥豚肉、五花腩肉、手切金錢展和極品一口牛。安格斯牛肉肥瘦適中,食落牛味都重,點左好幾碟。長輩最愛的牛柳粒,切得細細粒易入口,肉質唔會太硬。海鮮任食有魷魚、帆立貝、海蝦、竹仔魚等,
入到去座位都好闊落,而且木質的裝修,望落去是舒服的。

安格斯牛肉肥瘦適中,食落牛味都重,點左好幾碟。
長輩最愛的牛柳粒,切得細細粒易入口,肉質唔會太硬。
海鮮任食有魷魚、帆立貝、海蝦、竹仔魚等,選擇唔算好多,但勝在夠新鮮。
蔬菜方面都有不少選擇:南瓜、娃娃菜、冬瓜片、淮山、各類菜同菇,送上來的菜都新鮮。菜對我黎講係打邊爐必備,清爽唔膩仲可以吸收哂湯嘅精華。
鍋材料選擇都好豐富,有我鐘意的鮮腐竹、日式魚糕片、響鈴、墨魚滑、炸魚皮、生根、芝士腸、菠菜丸等等,份量剛好,絕對可以滿足不同人的需要和口味。
放題最大好處係可以試多幾樣材料又可以滿足到大家的喜好,真係家庭聚會唔錯嘅選擇,加上呢度價錢合理選擇都多,下次可以再來試一下不同的鍋底!
2018-05-24