2009-03-12 39 浏览
上星期六同男朋友黎呢到食我祈望已久的白灼魽鰤, 一入到去第一時間叫一碟先, 因為怕食左其他野影響我個味硒, 怕食唔到原汁原咪的鮮甜味1).白灼魽鰤 $ 48- 因為小時間每當農曆年媽媽和婆婆一定會灼魽鰤食, 我估係家鄉野掛(不過我係上海人並不是泰國), 所以非常鍾意食, 可惜海水越來越污染所以都十幾件無食過了, 在openrice得知這裡有得食, 所以叫埋男朋友一齊黎, 果然沒有失望, 好鮮味~~~~~但同兒時食的一樣, 唔食的朋友可能會覺得核突, 因為打開了的殼仍帶著濃濃既血水, 但這樣才和我兒時食的一模一樣。2). 生蠔 $18一隻 - (開心大發現), 這個是老闆娘親自介紹的, 她說每天只入少量, 售完即止。來到時生蠔很大隻, 有成4寸長, 蠔的旁邊放了一款香草, 一小碟乾蔥, 兩碟泰式醬, 老闆娘叫我地先就咁淨食小小香草睇下咩味~~~~係無乜特別味, 一般草味, 但跟住佢叫我地整碎D香草, 放在生蠔面食,..........woo woo woo 點解D香草會變左咁甜既, 好神奇呀, 好似加左糖咁呀, 我和男朋友都讚不絕口, 之後老闆娘叫加埋其他泰式汁去食, 超好味呀, 但各位

2). 生蠔 $18一隻 - (開心大發現), 這個是老闆娘親自介紹的, 她說每天只入少量, 售完即止。來到時生蠔很大隻, 有成4寸長, 蠔的旁邊放了一款香草, 一小碟乾蔥, 兩碟泰式醬, 老闆娘叫我地先就咁淨食小小香草睇下咩味~~~~係無乜特別味, 一般草味, 但跟住佢叫我地整碎D香草, 放在生蠔面食,..........woo woo woo 點解D香草會變左咁甜既, 好神奇呀, 好似加左糖咁呀, 我和男朋友都讚不絕口, 之後老闆娘叫加埋其他泰式汁去食, 超好味呀, 但各位你們要有心理準備, 這款蠔並不會好似一般食開的法國生蠔有海水味, 好鮮味或好creamy, 所以千其唔好用這條件衡量它的好與壞。

3). 生牛肉沙律 $38 - 勁辣呀, 食左第一啖之後個舌頭已辣到好痛了, 之後仍不死心用生菜包住黎食(因為除了太辣,其實都好好味, 香料味十足) 但....我還是抵受不住了, 之後既都由男朋友包辦. 雖然男朋友好鍾意食辣, 他仍說真係好辣, 但都好好味

4). 青木瓜沙律 $40 - 都係辣既, 不過呢個溫和好多, 而且仲有點點甜味, 在青木瓜絲, 凍既檬粉, 螺肉, 大量花生碎, 仲有一小件生蟹, 都不錯, 不過並不是十分推介, 因為無什特別。

因為生牛肉太辣了, 不停飲左好多啤酒, 所以攪到個肚仔好脹, 好似好飽, 但其實唔係食左好多野
2009-03-07