2022-11-13
開始秋涼,時候走進養生系火鍋店經開銅鑼灣,天氣凍凍地,又係時候邊爐,暖下身子。入到去老鍋,叫咗個膠原蛋白美容鍋($228),入邊浸住一大隻烏雞,仲有一大舊桃膠、黑棗、北芪、黨參、淮山,滋陰補腎,修補返平日嘅辛勞,仲有最最最重要的是,烏雞肉質還非常嫩滑,湯亦都很清甜,所以記住再落食物之前一定要飲啖湯。叫咗手切牛肩肉、蔬菜雜菌拼盤、丸餃拼盤、千張豆葉子,仲有叫咗杞子杭菊露同冷泡白桃烏龍茶來解解油膩。手切牛肩肉:10分有肉味,脂肪分布均勻,咬口質感不錯,牛肉味濃郁。墨魚丸和魚皮餃,驚喜的是墨魚丸有原粒墨魚肉,質感彈牙有鮮味,另外魚皮餃肉質亦相當鮮甜,有肉質鮮蝦方面,兩個字新鮮,而且亦夠大隻。蔬菜籃新鮮爽甜,有粟米冬菇娃娃菜、唐生菜、南瓜等,夠足料。而我今次第一次食嘅,可算是千張豆葉子,質感好得意, 落水一兩秒就可以食得,有輕輕嘅豆味,喺第二度真係未試過呢個菜式,如果大家來開值得一試。同埋最欣賞呢度裝修方面,非常着重客人的私隱,所有枱都有高牆內分隔,呢一點亦都見到餐廳對客人嘅用心。
經開銅鑼灣,天氣凍凍地,又係時候邊爐,暖下身子。
鮮蝦方面,兩個字新鮮,而且亦夠大隻。
蔬菜籃新鮮爽甜,有粟米冬菇娃娃菜、唐生菜、南瓜等,夠足料。