2021-12-10
今晚想食返餐正既日本菜,好耐無黎呢間旺角砵蘭街既長阪燒,就你啦!之前黎過都係食午餐,今晚第一次食晚餐。長阪燒係一間樓上餐館,入到去見到裝修非常日式,都幾賞心悅目。餐牌有沙律小食,刺身,深作壽司,壽司,爐端燒,串燒,一品料理,天婦羅,野菜,食事,甜品。見到呢到有日本直送刺身,好似幾新鮮,今晚就試吓先。點左三款剌身,等左一陣先有,因為師傅將三款刺身擺埋一齊冰陣住上枱,仲有海藻紅葉點綴,擺盤花左心思。金目鯛刺身1/4條 $350 另加一原條金目鯛刺身要$1400,可以要1/4條,照除。其實切出黎肉唔多,都頗薄身,可以沾另上嘅酸汁食。呢個價錢,當然必須係新鮮。北寄貝刺身 $238 另加一呢個價錢係一隻北寄貝,當然唔平。不過絕對唔係平時嗰啲熟北寄貝貨色,食得出係新鮮。赤海老刺身 $48 另加一赤海老刺身一客2隻,都唔算細隻。蝦頭有好多汁啜,正常質素。我地又係坐係壽司吧,可以望住好多日本直送刺身進餐。座位係木椅但係有個超舒服既cushion靠背。喺我哋用餐期間,聽到勁多客點刺身,去貨唔怕慢。
見到呢到有日本直送刺身,好似幾新鮮,今晚就試吓先。
金目鯛刺身1/4條 $350 另加一
北寄貝刺身 $238 另加一
赤海老刺身 $48 另加一
赤海老刺身一客2隻,都唔算細隻。蝦頭有好多汁啜,正常質素。