2021-12-03
今日同朋友一齊去荔枝角呢間西餐廳,佢哋介紹話呢間餐廳嘅食物好好食,賣相又靚,咁等我去試真啲先。餐廳位置喺D2 Place,你地鐵站出口非常近,到地面行1分鐘就到啦。D2 Place附近都有好多唔同嘅餐廳,有平有貴嘅,呢一間就屬於附近中價嘅餐廳。餐牌都有好多選擇, set lunch可以揀豬手、牛扒、魚、連燴羊肉都有!牛扒價錢合理,連買頭盤甜品餐飲都係$200,不過真正要睇吓好唔好食先下定論。頭盤——忌廉煙肉薯仔湯,燒牛肉車厘茄沙律薯仔湯嘅質素係水準正常,食物溫度適中,配以法式麵包,送湯一流。朋友點左燒牛肉車厘茄沙律,法式醬汁特別醒胃,好期待主菜。朋友包括我一行三人分別叫咗唔同嘅主菜(包括三文魚扒、牛扒、羊肉), casual dining 都唔係好介意我哋互相分享啦,先試三文魚扒,魚皮係脆嘅,魚扒厚身但係煎得啱啱好。調味方面,聞起上嚟已經係好香,食落去魚嘅肉好鮮嫩,一啲都唔乾。燴羊肉嘅醬汁十分惹味,有啲似紅酒燴牛尾嘅感覺,羊肉一啲都唔痴牙,平時少食羊嘅我都覺得滋味無窮。主菜最好食嘅就係牛扒,牛扒好大塊好厚超抵食,重點係燒起上嚟炭味好香,肉身一啲都唔乾。去到呢一刻已經好飽,但係仲有餐飲同
頭盤——忌廉煙肉薯仔湯,燒牛肉車厘茄沙律
去到呢一刻已經好飽,但係仲有餐飲同埋甜品。雖然甜品係一件好細嘅貝殼蛋糕,但係都已經足夠,一定會再嚟呢間餐廳食晚餐。