2012-04-11
一口氣買左幾件!唔平呀!成百幾蚊架!小小肉痛!arome , 原來係東海堂。Eclair, 即長條形的泡芙 , 我系外國試過,一條手指size over 5 euro 。香港好少見,有次見到要40蚊,太貴啦!點買呀?呢度$18 條,ok la, 試下無妨囉。我買左4種味,我見promo 有raspberry , 可惜斷貨。。。講味道,一定系dark chocolate 最好,厚厚一層朱古力加上可可粒,好香口,但就搶左內裡custard 的味道,唔系好吃到系咩味。Green tea eclair 都唔錯,綠茶味超濃郁,內𥚃的custard 勁深色,綠茶的濃度中和左custard個種甜。不過,上面果層coating 真系太薄,成本問題?薄到裂左,扣分啦~另外的焦糖eclair , 味道無dark chocolate 咁濃烈,牛奶味加焦糖粒,幾match , 粒焦糖有d 溶溶地,咬落痴牙wo 白色eclair , size 好似特別幼身,幼幼一條,感覺好似唔太抵。好彩味道都ok, 內𥚃custard 小小酸,幾開胃,似檸檬味,而上面的粒粒,唔系太吃得出系咩來。。其他的甜品,沒太大特別,唔多寫
其他的甜品,沒太大特別,唔多寫了。