2020-05-27 122 浏览
嗌咗「中湯」同埋「羅宋湯」。「羅宋湯」正常,但「中湯」就有些許驚喜,因為佢唔係去普通茶餐廳嗰種一式一樣味嘅味精湯,係老火湯。當我嗌咗「中湯」之後,夥計即刻話中湯賣清,可見中湯幾受歡迎~嗌咗「小菜孖寶」。第一道菜揀「XO醬涼瓜斑腩飯」。因為落XO醬嘅關係,所以呢道菜會有些許微辣,鍾意食辣嘅朋友應該會覺得好惹味!另外,仲有一大驚喜嘅地方係,廚師將班腩處理得好好!!!因為就算落咗芡汁浸著,但都無影響炸好嘅斑腩嘅爽脆口感,咬落去仍然十分脆口,認真正!而且苦瓜唔苦~無論係飯、定係餸菜,份量都十足~~另一道菜嗌嘅係「燒汁茄子牛仔骨」。雖然嗌嘅係小菜,但係餐廳佢都用鐵板煲嘅形式上,嚟到嘅時候熱辣辣,就算食耐少少都唔會咁快凍,誠意十足,認真抵讚!哩味「燒汁茄子牛仔骨」,我會推介!!佢唔單止燒汁處理得好,而且當茄子同牛仔骨吸收左豐富嘅燒汁味,成道菜就去咗另一個層次重點係,要廚房嘅鑊氣十足,先可以將牛仔骨嘅鮮味同燒汁嘅味鎖住~~我哋坐喺近廚房嘅座位,係咁聽到啲鑊氣聲,火候十足紅豆冰,甜度適中

另外,仲有一大驚喜嘅地方係,廚師將班腩處理得好好!!!
而且苦瓜唔苦~

無論係飯、定係餸菜,份量都十足~~

哩味「燒汁茄子牛仔骨」,我會推介!!

我哋坐喺近廚房嘅座位,係咁聽到啲鑊氣聲,火候十足

紅豆冰,甜度適中

2020-05-19