2019-03-12
行街行到攰,見到呢間野裝修唔錯,於是就入去醫醫肚。前菜揀左個沙律同海膽烏冬,個沙律賣相麻麻而且個樣有d hea,海膽烏冬就唔錯,烏冬夠凍同好彈牙,加埋海膽同青瓜絲一齊食幾好味。野飲就分別叫左雜莓特飲同雜梅乳酸特飲,不過兩杯飲落其實差唔多。個餐湯就麻麻,味都算夠,不過好流質唔似平時飲開嘅西湯咁傑。我地叫左一個美國牛板腱同埋一個自家秘制紐西蘭,當我地問店員有冇得揀幾成熟果時,店員答因為係鐵板上,所以可以自己燒到幾多成。當d扒上嘅時候真係連埋塊鐵板成板上,而且塊板嘅溫度都好高下,但塊扒表面係熟嘅,未去到blue rare咁上。重點尼喇,我地好蠢地冇問到店員攞到碟仔,塊扒長時間放左係個鐵板上面好易燒到過熟,當然,如果食開全熟嘅梗係冇問題。到最尾,因為我果塊扒比較薄身,食到一半已經變左全熟。男友果塊扒就厚身d,所以食到一半果時目測有4至5成熟左右。其實對於唔識煮野同埋冇煎扒經驗嘅人尼講,要自己燒到想要嘅熟度係有d困難,同埋如果真係點呢個餐,一定要問店員攞碟仔!一定要問店員攞碟仔!一定要問店員攞碟仔!重要的事情要講三次!