2020-05-19
今日節目好特別, 早上陪哥哥去銅鑼灣睇樓, 因為他快要結婚了, 足足行了一個上午, 幸運地找到了心水樓.哥哥心情特別靚, 今個午餐他請我吃鐡板燒, 真識做. 哥哥算是識途老馬, 他帶我去開平道 鐵板燒雪舟, 我算有口福了.此餐廳日式裝修, 入門見到日本名釀, 有點陶醉.餐廳氣氛熱鬧, 我們也圍坐鐵板檯.哥哥看了餐牌, 點了 Lunch Menu $338- 我好同意.Todays Salad 本日沙律, 卒先送上.吸引我的, 不單止是彩色繽紛沙律菜, 加上盛載陶瓷碟子, 圖案相當靚. 邊食邊欣賞.沙律菜新鮮爽口, 配合帶酸甜胡麻醋汁, 十分健康開胃. Steam Egg Custard 茶碗蒸師傅在我們面前鐵板檯上製作, 做得有條理, 大約 十分鐘, 茶碗蒸蒸熟了, 師傅加上洋蔥絲雜菌便成. 茶碗蒸, 份量不太多, 材料豐富.蒸蛋有蛋味, 十分滑溜, 食不停口.Scallop or Prawn 日本帶子/ 大蝦, 哥哥和我大家分享.樣子鮮美, 師傅用上牛油煎, 好細心把蝦起肉拆件, 火候十足而無過火, 大蝦剛剛熟, 有焦香. 日本
沙律菜新鮮爽口, 配合帶酸甜胡麻醋汁, 十分健康開胃.
師傅在我們面前鐵板檯上製作, 做得有條理,
蝦肉彈牙爽口, 蝦頭的蝦膏十分香!
我們喜歡 熊本豬.
野菜嫩綠, 炒得爽口.
本來炒飯不覺得特別, 但今次師傅做得很出色. 蒜蓉炒飯分成兩份,
一份加上冬菜, 另一份加芝麻煎成薄撐.
先吃炒飯, 因為把扇形留住最後欣賞, 好香脆啊.
Miso-soup Pickles 味噌湯 + 漬物 組合
味道濃郁, 裏面的紫菜挺多. 漬物爽口.