2021-12-02
鐵板燒我同老婆都好耐沒有食過,最近發現一間銅鑼灣新開了一兩個月既舖頭,新舖可以嘗試下,去到環境佈置簡潔舒適。【季節沙律】這個炒律原來有三款醬汁選擇,到最後選了柚子汁,柚子汁配上大量新鮮既蔬菜,內裡有蘆筍、車厘茄、同沙律菜等等,醒胃菜是不錯選擇。【大虎蝦】虎蝦超大隻,賣相又不錯,蝦肉又夠爽口彈牙,再配埋用上蝦膏做成的醬,蝦味勁濃。值得再食。【鮑魚】南非孔雀鮑魚新鮮生猛,肉質爽口彈牙,再配上海苔忌廉汁,非常配合。【和牛薄燒】和牛超大塊,紋理勁靚,燒得剛剛好入口即溶,和牛裡面捲了勁多蒜同蔥,蔥勁香,值得推介。配菜都不錯,有蘆筍、大啡菇、新鮮蕃茄。【吸物-鰹魚清湯】清湯內有木菇、水菜、帶子等,味道鮮甜。【炒飯】這個炒飯用上大量蝦肉等海鮮來炒,飯粒炒得粒粒分明,蝦肉彈牙帶子鮮嫩,再表面上加上三文魚子,令鮮味提升。【甜品】食到最後黎一個飯後甜品,這個紅豆抹茶雪糕,抺茶香濃,加上清甜的紅豆蓉,真滿足。
【季節沙律】
【大虎蝦】
【鮑魚】
【和牛薄燒】
配菜都不錯,有蘆筍、大啡菇、新鮮蕃茄。
【吸物-鰹魚清湯】
清湯內有木菇、水菜、帶子等,味道鮮甜。
【炒飯】
【甜品】