2023-04-17 14 浏览
我和朋友都鐘意食蝦,趁假日約了來試下這間以食蝦出名台灣居酒屋,餐廳有9種唔同煮法嘅蝦選擇,以及一些下酒小菜、鍋物、特色料理,主食及蔬菜等,樣樣都好吸引,另外,餐廳亦有二人及四人餐給人選擇。我哋叫了檸檬蝦(小)、烤澎湖墨魚香腸(小)、胡椒風螺、麻油麵線、空心菜及兩罐台灣特色啤酒。頭三樣都好值得推介呀。檸檬蝦(小)蝦都很大隻,而且爆膏,非常鮮甜,爽口彈牙,配上檸檬,酸味味更加能帶出蝦鮮味,又解膩。烤澎湖墨魚香腸(小)及胡椒風螺兩樣都很特別,很少係香港試到,墨魚香腸烤得很香口,啖啖墨魚味,配上生蒜片同䓤味道一絕。胡椒風螺用胡椒炒到風螺很惹味,很下酒。可惜我唔識飲酒,但居酒屋有不少特色無酒精或徵酒精啤酒,可以俾我一試飲啤酒滋味。P.s. 老闆娘真係好好人,仲送左鹹蜆仔俾我哋試。

檸檬蝦(小)

烤澎湖墨魚香腸(小)
胡椒螺

烤澎湖墨魚香腸(小)及胡椒風螺

P.s. 老闆娘真係好好人,仲送左鹹蜆仔俾我哋試。

2023-04-15
烤澎湖墨魚香腸(小)
胡椒螺