2017-10-22
本人係泰國菜既fans,得知大埔太和美食林立既居地方開左間泰菜叫木船。今次有機黎到呢區,梗係第一時要報個到打個卡啦。中午時份人頭湧湧,有OL,有學生有一家大細,等左成15分鐘先入到去。一入到去見到餐廳既木版裝潢,好似入左隻木船食飯。 由於新開張,侍應好熱心咁介紹我試下佢地既招牌菜:豬脾飯。另外,我再叫左泰國維他奶,泰式炒通菜同埋春卷。首先黎既係春卷,有3件,d網紙炸得好脆好香口,內面又足料,整體感覺唔錯又好味,而且仲伴有泰式甜酸醬,係個非常開胃既前菜。 跟住黎既就係泰式炒通茶,分量好大,微辣,唔咸唔油膩,夠哂惹味,正再黎既係主菜豬脾飯,有半肥瘦既豬脾,滑得黎又啖啖肉,有種入口即溶既感覺,仲配有蕃茄,雞蛋,芥蘭同酸菜,健康得黎又不失泰式菜既風味。我最鍾意既都係佢秘制豬脾醬汁,非常好味,有別於其他既豬脾醬。至於泰式既維他奶,我係第一次飲,係偏甜既,不過愛好甜品既我就覺得啱啱好。鍾意泰國菜既朋友仔黎開大埔太和,記得去登呢隻木船醫肚嗱!
鍾意泰國菜既朋友仔黎開大埔太和,記得去登呢隻木船醫肚嗱!