我之前都食過唔少麻辣火鍋,一般黎講淨係鍋底都百幾200蚊了。呢度特別之處係鍋底以人頭計,鴛鴦鍋都係同價!所以一兩個人來食既話,係抵嫁!配料的特色是單價平而份量少,適合喜歡一次過食唔同種類嘅嘢嘅人,而且全部都可以半份半份咁點,細細份,一個人食都完全無問題!熱茶是蕎麥茶,唔喜歡飲茶葉茶的人也能喝呢。-呢度出名的有打卡必點—九宮格麻辣大紅鍋,但我怕太辣都係揀左鴛鴦鍋:大骨滋補+紅鍋。據餐紙介紹,其麻辣鍋是選用最辣的重慶朝天紅辣椒,加上兩種花椒,加入上等牛油及幾十種香料,經40分鐘不斷炒製而成。我揀了普通辣,覺得其辣度麻度對香港人來說都係溫和易入口;而大骨滋補鍋有兩件紅蘿蔔、兩件粟米、和一大舊豬骨、還有馬蹄。-分享下我一個人黎食左d咩...一坐低就送一碗免費的紅棗雪耳糖水,味道都不錯唔會過甜。-我的第一必點是薯粉,呢度叫曉宇苕粉($29/半份),寛寛的,軟軟煙韌的口感配麻辣湯深得我心。-現炸豆皮($32/半份)有三大塊,很快就軟,不會過厚過硬,食得過!-功夫萵筍片($22/半份)萵筍片批得薄薄的,淥10秒就食得!爽脆好味。-曉宇手打三寶丸($49/半份),有蝦丸、墨魚丸、同埋牛肉丸各一粒,當中
熱茶是蕎麥茶,唔喜歡飲茶葉茶的人也能喝呢。

曉宇手打三寶丸($49/半份),有蝦丸、墨魚丸、同埋牛肉丸各一粒,當中以蝦丸最彈牙,其實我覺得落咗麻辣湯3粒都係差唔多味。
一個人食安格斯肥牛貴左d,就揀左曉宇嫩牛肉($42),小小一碗其實都有好幾塊,很淋很鬆的質感,我覺得有兩個人都係叫番肥牛吧😂。

美國桶肥蠔($69/半份)有兩隻,好 大 隻 ! 肥美肉厚,在麻辣鍋比較少見有桶蠔做配料呢。

黃金菇($26/半份)比軟少見,其實就是黃色得金菇啦,但價格較貴。

PS. 調味料已經係抬面上整齊放着,有齊蒜蓉、蔥、豉油、醋和麻油,不用走來走去。
PS. 灣仔/堅尼地城店午市火鍋配料有八折!尖沙咀店午市冇八折但係就免鍋底!(優惠期有限)