2023-07-09 35 浏览
星期五夜晚放工同三五知己一齊去到元朗錦田呢間The Cottage度食晚餐。重未行到去之前,天重未黑曬,我地由屯馬線錦上路站落車,行大概15分鐘就到到,沿路重見到好靚既夕陽景色好岩星期五既心情呢度真係好靚啊!好似置身於野外田園咁,比人一種好舒服既感覺。泡泡好綿密既熱鮮奶咖啡。接骨木話梳打咖啡,接骨木花遇上咖啡,飲起黎會產生一種獨特嘅甜味,加甜甜地嘅梳打味道,同埋梳打嘅氣,令到成杯凍咖啡都變到好特別,非常推荐!超級中意呢一個檸檬海蜇!作為前菜小食黎講,佢超級開胃,而且口感好爽!每一片海蜇都薄薄嘅,但係咬起上黎個感覺就非常清爽。加埋檸檬汁嘅味道,令到胃口大開!吞拿魚蓉牛油果沙律,賣相實在太吸引啦!係一個好靚既粉紅色蔬果塔,配搭好靚好有創意。海膽蟹肉甲羅燒好味到無可挑剔。蝦汁帶子蟹肉意粉三隻大大隻嘅帶子放喺意粉,一眼已經覺得個賣相超好!至於啲意粉唔會淋身,食落去好有咬口,喺意粉中間仲夾雜住好多蟹肉,而配埋蝦汁,令到成個主菜都增強左個飽肚感。呢個茶漬飯糰真係好抵食,外脆飯焦香,內裏係軟軟既飯黎,兩個層次既口感配埋茶湯一齊食,口感味道都一流。呢度既是日甜品都好正,係好香濃既朱古力慕絲蛋糕!

好岩星期五既心情

泡泡好綿密既熱鮮奶咖啡。

海膽蟹肉甲羅燒好味到無可挑剔。

蝦汁帶子蟹肉意粉

呢度既是日甜品都好正,係好香濃既朱古力慕絲蛋糕!