2017-07-28
開心高興快樂最好就係打邊爐約左班舊同事去聚會下,本身係奧海城行完街我地就想搵間打邊爐餐廳,貪佢可以坐耐少少又可以吹下水咁。經過橋一落去就見到呢間雞煲,所以就係度試試一餐!間店舖裝潢都比較新穎,唔係太舊式果隻中餐。佢地都有設計過menu同好多唔同既單張。不過有少部份位置係有少少殘舊。咁之後我地一坐低我地即刻叫左個微辣嘅招牌雞煲,等左10分鐘多D就到了。一黎到陣味都幾濃。食落雖然微辣但啲麻辣都麻得好過癮, 啲雞又滑又夠味,同平時食開果d真係唔同,應該話真係好似新鮮雞。所以好快就清左d雞了。咁之後我地叫人加上湯打邊爐。個侍應仲好貼心咁幫我地加左兩碗麻辣醬,驚加左上湯會影響個麻辣。正!!因為其實我平時都會好怕雞煲上湯後個湯味唔夠,所以咁樣做會好好多的。而之後我地點既碟碟火鍋料都好新鮮,當然生菜等等就不在話下啦!打邊爐一定要食生菜先,加埋個湯少少辣先正。特別要介紹個墨汁墨魚丸-好彈牙十分入味