铜锣湾· 「鱼」众不同の烤鱼我要烤鱼📍铜锣湾耀华街3号百乐中心8楼➰好歌推介「还有谁能想飞,还有谁能想不到,难认同叶的飘摇,不相信我的渺少。」.#想创 #陈柏宇➰朋友最近啱啱病完话口淡淡,想食D浓味野,今日就带佢黎试依间烤鱼店。.餐厅距离铜锣湾站5分钟,系时代中心后面一条街,地点方便。一出电梯就见到餐厅霓虹招牌,以石木装修为设计主调,灯光开扬,似中日式结合嘅居酒屋格局,坐低之后店员都简介一下餐厅特色及推荐咗D招牌必点菜式。➰饮品✥Gin Tonic 💲38 ⭐️4.1/5⭐️餐厅都有唔少饮品供应,生啤仲做紧买一送一优惠,但今晚我地都以饮Gin Tonic为主,入口清爽解腻,好适合今日配搭浓味嘅食物。➰小食·烤肉·烧物餐厅除左主打烤鱼之外,仲有好多款式嘅小食甚至烤肉都有供应,而且样样都好有特色,照顾哂钟意唔同口味嘅朋友。.𖥕爆蒜烧蚝(4只) 💲68 ⭐️4/5⭐️烧蚝以木板上枱,新鲜热辣,铺满蒜蓉飘香阵阵蒜香,惹味十足。.𖥕老友鬼鬼 💲32 ⭐️4.1/5⭐️将墨鱼滑酿入油炸鬼内,造成外面酥脆入面弹牙嘅口感,再配上黑松露酱,更加滋味。.𖥕免治鸡肉软骨棒 💲28 ⭐️4.2/5⭐️摆盘精致,鲜艳月见蛋汁
铜锣湾· 「鱼」众不同の烤鱼

✥Gin Tonic 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
Gin  Tonic

➰小食·烤肉·烧物
𖥕爆蒜烧蚝(4只) 💲68 ⭐️4/5⭐️
烧蚝以木板上枱,新鲜热辣,铺满蒜蓉飘香阵阵蒜香,惹味十足。
爆蒜烧蚝

𖥕老友鬼鬼 💲32 ⭐️4.1/5⭐️
老友鬼鬼

𖥕免治鸡肉软骨棒 💲28 ⭐️4.2/5⭐️
摆盘精致,鲜艳月见蛋汁令人食指大动,立即将免治鸡肉棒捞匀蛋汁,令色泽更加亮丽,入口仲有软骨增加口感层次,推荐。
免治鸡肉软骨棒

𖥕招牌鸡腿肉(2串) 💲38 ⭐️4.2/5⭐️
𖥕新疆羊肉串 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕厚切牛舌芯 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
餐厅仲有串烧供应,味道亦毫不马虎,鸡腿肉烧至焦香,非常吸引,入口啖啖肉,调味亦非常够,推介。仲有孜然味十足嘅羊肉串亦好唔错,当然少不免笔者最爱嘅厚烧牛舌芯,同样软稔中带咬口,惹味之选。
招牌鸡腿肉

➰烤鱼&配料
❀川式孜然烤鱼(小) 💲288 ⭐️4.2/5⭐️
❀追加四款汤底配菜 💲38 ⭐️4/5⭐️
烤鱼方面主要有3个步骤,先系拣咗鱼,有鲈鱼同清江鱼可以选择,我地就拣左口感嫩香,油花感较重嘅清江鱼,再黎就系拣汤底,由于朋友啱啱病好,不宜食太辣,就拣左川式孜然烤鱼,最后就拣份量大小,我地2个人当然要份细嘅就足够。
烤鱼上枱阵阵孜然飘香,汤底鲜艳但取其椒麻香,并唔辣,都适合唔食辣嘅朋友,烤鱼份量非常多,我地两个人食到尾仲系食到非常多鱼肉,性价比十分高,再加上追加嘅汤底配菜有土豆﹑莲藕﹑豆腐﹑豆芽都系非常索汤汁嘅配料,全部都好惹味。
川式孜然烤鱼

❀手切鲜封门牛柳 💲88 ⭐️4.2/5⭐️
❀牛舌片 💲48 ⭐️4.2/5⭐️
除左食鱼之外,仲有好多配料可以拣,封门柳一整碟份量非常多,性价比好高,牛味浓郁有咬口,非常推荐,另外牛舌片亦十分爽嫩,同样推介。
手切鲜封门牛柳

❀玫瑰露鹅肠 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
市面上唔算常见嘅鹅肠都有供应,而且仲用玫瑰露腌制,增添香气,稍稍灼熟即可入口,非常爽弹肥美。

❀墨鱼滑玉子烧 💲32 ⭐️4.1/5⭐️
餐厅好有创意地将墨鱼滑酿入玉子烧中,再加上玉子烧索哂汤汁精华,值得一试。

❀功夫莴笋片💲28 ⭐️4.1/5⭐️
❀绿油油拼盘💲68 ⭐️4.1/5⭐️
少不得都要点下蔬菜平冲下,依份莴笋片摆盘砌成花形,赏心悦目,质感爽口,几推介,而绿油油拼盘份量丰富,样样都有,适合选择困难症嘅朋友。
功夫莴笋片

甜品
✥桂花蜜四川冰粉 💲32 ⭐️4.2/5⭐️
川菜特色嘅冰粉,透心凉之余亦解辣解腻,饱餐一顿之后作结非常完美。
桂花蜜四川冰粉

➰总结
餐厅除咗份量丰富嘅烤鱼之外,多元化地提供各款特色烧物烤肉等,而且每样都好出色,唔会将自己局限,务求将各类优质食品带俾客人,另外菜式份量都丰富,好适合三五知己亲朋好友一齐嚟饱餐一顿。
Gin  Tonic
爆蒜烧蚝