2020-06-02 52 浏览
今次同朋友去銅鑼灣食日本嘢,登龍街嘅食肆出名多,今次食丼飯。餐廳面積唔算好大,裝修好有日式感覺。呢間餐廳主打丼飯有唔少特色,例如有海鮮丼、親子丼、鰻魚丼。今次揀咗北海蟹丼。佢由松葉蟹肉、松葉蟹柳、松葉蟹鉗、味噌蟹膏、蟹籽組成,鍾意食蟹嘅就一定會鍾意。丼飯賣相吸引,份量正常,感覺都幾新鮮,最鍾意就係啖啖蟹肉味。除此之外,我哋點咗吞拿魚蓉丼。一層厚厚嘅吞拿魚鋪喺飯嘅面,另外再有紫菜。佢有三款推介食法,第一就係加豉油同wasabi,係傳統嘅食法。第二就係將吞拿魚用湯羹將材料放喺紫菜,再用紫菜捲起手捲。第三就係食到一半問店員攞高湯,將高湯倒入飯,形成茶漬飯。我都係鍾意傳統食法,下次有機會再試其他食法。丼飯同埋魚蓉飯分別係200蚊同100蚊左右,可以接受。

呢間餐廳主打丼飯有唔少特色,例如有海鮮丼、親子丼、鰻魚丼。

我都係鍾意傳統食法,下次有機會再試其他食法。

丼飯同埋魚蓉飯分別係200蚊同100蚊左右,可以接受。