今日同男朋友行過銅鑼灣,突然間好想食中餐同埋食下叉燒,揀左間好靚仔乾淨企理嘅茶餐廳,店員話樓上雅座,上到去真係好寬敞同清靜舒服。西班牙黑毛豬叉燒皇 $128我地叫左照牌叉燒皇,竟然係用西班牙黑毛豬整嘅叉燒,呢一個fusion又幾有驚喜,舊舊叉燒半肥瘦好吸引。晚市二人套餐 $170見到個二人餐都幾抵下,咁就叫多左兩個餸食,套餐仲包兩個白飯同埋兩碗例湯,不過野飲就需要加幾蚊,不過都好經濟抵食。金銀蛋浸時蔬呢一個真係好正,我地揀左白茶仔,份量望落唔係好多,不過兩個人食岩岩好,湯底清清地加埋鹹蛋嘅味道,好好味。水煮魚片(龍脷魚)水煮魚片本身好驚又有骨個啲,食得唔夠爽,但係餐廳用左龍脷魚柳,啖啖肉,真係好爽,而且辣度好夠好惹味,淨係個汁都撈左成碗飯食。Overall黎講,以往嘅茶記總有一種懷舊嘅味道,但係金萊整體感覺好小清新,完全唔似行左入一間茶餐廳到食飯,而且套餐個啲都好抵食,餸又大碟,最驚喜係個黑毛豬叉燒,好正。

西班牙黑毛豬叉燒皇 $128

晚市二人套餐 $170