2015-01-26
呢個秋冬自覺食得太多火鍋雞煲,決定食下遺忘左一排既日本野,所以今次就揀左去組長食放題。好在去到既時候未算多人,所以好快就入得去坐,望到呢度十幾張既落單紙,真係心花怒放,急不及待要落單啦!蟹籽沙律平時都比較少食,總覺得沙律醬好heavy。但呢度既沙律就好fresh,青瓜好脆而且食到佢啲蛋好彈,加上啲蟹籽沙律好易入口,唔覺意就食左半碗。豬頸肉好滑,鹹鹹地而且啖啖肉,食落去無肥膏,最啱做開胃小吃。芝士焗扇貝同出面食既唔同,呢度唔單止無過濃既芝士味,而且食到成粒扇貝係度,加上焗既時候加左煙肉,食落好香口,脆脆的。蟹粥 每鍋都有幾隻蟹鉗,適合幾位朋友一同分享。令人驚喜的是蟹肉仍然鮮甜,碗粥亦都清得黎帶甜味,仲有好多蟹膏係粥面,想不到放題都食到高質素蟹粥呢!羊架 黎到時有少少羊羶味,熱愛羊架的筆者聞到已經流哂口水。食落去肉質綿軟,每啖都係肉,一啲羶味都無,絕對值得試!刺身刺身上碟時悉心的擺設不禁令人驚嘆,例如鮑片就用左好可愛既蝴蝶結形,食物藝術令人食得更開懷。呢度既刺身真係寫咁多黎咁多,所以千其唔好眼闊肚窄浪費食物。刺身離不開三文魚甜蝦油甘魚馬刀貝帶子𩶘魚等,但食得新鮮甜味的又有幾多間?鍾意食甜蝦
蟹籽沙律
豬頸肉
好滑,鹹鹹地而且啖啖肉,食落去無肥膏,最啱做開胃小吃。
芝士焗扇貝
蟹粥
羊架
刺身
鍾意食甜蝦的朋友黎到組長一定要試,一口一隻,食落鮮甜之餘,滑滑的膠質係喉嚨纏綿,愈食就愈停唔到,筆者淨係食甜蝦都食左三十幾隻!
三文魚油甘魚等刺身都係厚切,而且每片都好大片,同一般出面食放題的薄片或粒狀唔同,加上好新鮮,真心抵食!
炸物款式多,其中以芝士條,吉列蠔同炸蟹鉗最令人難忘,encore左兩次!
呢度唔單止食物出色,更值得一讚既係呢度既服務態度。由於筆者張枱都算偏入,但每次遞紙都好快有侍應黎收,加上每次落單食物都黎齊,仲無漏單情況,侍應態度亦都好好,絕對值得再黎!