2022-12-01
天氣轉涼,又係打邊爐嘅好日子,今日嚟到銅鑼灣百樂中心3樓嘅胡爐餐廳,呢間餐廳好有日式風格,餐廳環境舒適,質素幾唔錯😁。。今次叫左花膠雞湯鍋底,個湯底非常之清甜,雞味濃郁,飲完兩碗暖左個胃之後係時候要食好嘢啦🙈,每一樣望落都好似好好食,索性全部都係拼盤,咁就每樣都可以食啲😎。。葫蘆牛拼盤有牛舌芯、安格斯手切肥牛、極上首切牛頸脊、牛胸爽、霜降牛粒。牛肉肉質好靚,好有牛味,而且脂肪分布均勻😍。我特別鍾意牛胸爽同埋安格斯肥牛,牛胸爽嘅牛味十分濃郁,而且口感非常之彈牙,而肥牛好嫩滑,入口即化,勁好食😋。。另外仲叫咗餃子拼盤同手打丸拼盤,手打丸好彈牙,而且嗰啲餃子皮薄餡靚,當中我最鍾意黑松露蟹肉餃,黑松露味非常濃郁,再加上蟹肉,味道十分豐富有層次🤩。。最後仲有黃金炸魚皮,魚皮炸得非常之酥脆,鹹蛋黃味非常濃烈,咬落去卜卜聲,浸過湯底之後,魚皮充滿個湯底嘅精華,但係口感依然酥脆,勁推薦👍🏻。