吉列牛同咖哩忌廉烏冬係香港已經hit左好一段時間,記得好耐之前ig曾經被一碗白色忌廉烏冬洗板! 但礙於本人係唔中意排隊,所以永遠都係等熱潮退落黎先會去試😌 所以今日中午終於黎咗呢間想食好耐既吉列牛忌廉冬専門店試一試! 位於百樂中心22樓既佢,環境唔錯,景觀幾開揚!我哋當日坐個個位仲可以望到跑馬地馬場🐎🐎🐎! .當我地坐低左之後,店員就俾左個QR Code 我地自己落單!我地就叫左個吉列牛定食,秘製蛋卷同埋咸蛋薯條!.雖然見到openrice上面個個都叫牛里脊定食,但既然吉列牛係佢地既Signature,我當然要試下🤤 .📌吉列牛定食($148)包含前菜: 滑嫩既胡麻醬豆腐同埋鮮甜既車厘茄、沙律、面䜴湯、珍珠米上淋上飯素。同埋主角:吉列牛🐃😍吉列牛大約有十多塊,吉列牛表面炸到金黃色,好鬆脆!但入面仲係呈嫩紅既顏色,客人可以利用熱石爐自行煎到自己想要既生熟度!牛肉用咗少少鹽🧂同黑椒調味,我自己就覺得唔沾醬汁,食翻牛肉本身既肉味已經好好食😋!重口味既朋友,就可以沾少少秘製醬汁,帶出濃濃既牛味!建議大家唔好煎得太短時間,大概七八成左右,保持肉質幼嫩,唔夠熟反而食落會太韌!.📌Kobekatsu
📌吉列牛定食($148)

同埋主角:吉列牛🐃😍

📌Kobekatsu秘製蛋卷 ($68)

好重蛋味同芝士味,啲芝士仲可以拉出絲!
今舖真係極邪惡拉芝秘製蛋卷🤣🤣🤣
📌咸蛋黃薯條🍟(我記得散嗌好似$68🤔)

即叫即炸,炸到金黃色好香脆,非常熱辣辣🔥份量好多,但鹽就落得重手咗少少🤏🏽。薯條外脆內軟,點下旁邊嘅黑松露醬🤤 每一條薯條都沾滿鹹蛋黃同黑松露嘅味道,間中仲會咬到D咸蛋黃粒tim🤫 好香好正!
總括嚟講,幾好食既!
但都係個句,要我排就未必會食啦😌
可以回頭!
2020-08-16