2023-04-08
今日同親戚慶祝生日🎊就去咗財記辣蟹私房菜,話系辣蟹就當然吾系得辣蟹食🤭🦀食物款式都幾多,有龍蝦、海鮮、家禽、豬牛、豆腐類等等🦞🦐🐷🐮🐔✿ 粟米海皇羹 (例鍋) $108去得食中菜叫番個羹暖吓肚先😊粟米🌽份量好多💛海皇系帶子加蝦肉,整個羹清甜易入口,海鮮爽口新鮮,食其他野之前飲番個湯系正。✿ 脆皮炸豆腐 $78即金磚豆腐,一件件金黃色好似磚塊咁💛每件亦做到外脆內軟,豆腐夠滑溜溜🤍外皮充滿蒜香加椒鹽味🧄中意食香口野嘅我表示如果有呢道菜基本上都多數會叫~✿ 豉椒炒蜆 $98傳統大排檔小菜,相信好多人去大排檔都會叫黎食。炒蜆好多,粒粒都充滿豉椒香🖤大粒飽滿☺️食蜆就最驚有沙同埋好多隻殼都未開即未熟,佢就冇沙,未開殼嘅得好少。✿ 菠蘿咕嚕肉 $98常見中菜菜式,常見但要整得好吾容易。菠蘿佈滿整份咕嚕肉🍍香甜易入口。咕嚕肉經過油炸後一般吾會好脆,反而淋淋哋咁系正常,吾會好油膩,肉質爽滑🐷✿ 霸王走地雞 (半隻) $138雞類大致分為蔥油、沙薑、霸王、菜膽、麻辣,我地揀咗霸王雞。所需食材吾算複雜,更能帶出雞肉鮮味🐔雞肉嫩滑多汁👅醬汁中帶薑蔥味,比一般醬油特別,霸王雞沾上醬汁更佳。✿ 豉油皇炒麵 $68
✿ 粟米海皇羹 (例鍋) $108
✿ 脆皮炸豆腐 $78
✿ 豉椒炒蜆 $98
✿ 菠蘿咕嚕肉 $98
✿ 霸王走地雞 (半隻) $138
✿ 豉油皇炒麵 $68
豉油王炒麵充滿光澤,條條分明,能夠做到乾爽唔會太油👍🏼豉油好入味,炒麵同埋其他餸一齊食可以食到好多😋