2021-10-16
好多朋友仔都有講過銅鑼灣軒尼詩道有一間樓上西餐美食,以梵高做主題嘅「凡高廚房」。午市套餐都有好多選擇,我哋就揀咗一款以肉為主的行政套餐,另外一款價錢相宜的精選午餐。行政套餐是日頭盤有沙律菜及餐包,最好食就係餐包,熱辣辣而且好軟熟,味道夠香,相信食過凡高嘅人都會同意餐包真係好正! 沙律菜小清新,溫度接近室溫,另外有細細粒青蘋果及蕃茄。98%野菌忌廉湯非常香,裏面有好多款不同的野菌,味道相當香濃,而且每一口都食到好細粒嘅菇菌,配上忌廉及小量油,質感非常順口。炭燒美國安格斯西冷牛扒伴乾菌及法國黃菌$198揀咗medium,果然沒有令我失望,裏面係粉嫩嘅質感,整體口感軟淋,而且加上海鹽帶點鹹香。表面燒得味香,而且旁邊有很多不同的菌類,非常Juice。不得不提旁邊有款香草薯蓉,口感順滑。也有一些沙律菜作襯托。是日甜品是草莓忌廉,表面有些水果,健康香甜。咖啡或茶選了凍檸茶,糖水自己另加,適合自行調節。精選午餐+$10 有齊是日頭盤+精選餐湯(同上)意大利牛肝菌配黑松露忌廉汁天使麵$108佢個天使麵有好多忌廉汁,充滿水份,而且表面黑松露香味十足,一件件牛肝菌香氣濃郁。是日甜品咖啡或茶裏面仲有好多梵高
行政套餐
炭燒美國安格斯西冷牛扒伴乾菌及法國黃菌$198
是日甜品是草莓忌廉,表面有些水果,健康香甜。
咖啡或茶選了凍檸茶,糖水自己另加,適合自行調節。
精選午餐
+$10 有齊是日頭盤+精選餐湯(同上)
意大利牛肝菌配黑松露忌廉汁天使麵$108
是日甜品
咖啡或茶
裏面仲有好多梵高嘅打卡位,千秋位等等,非常適合拍照留念,最啱紀念日、慶祝生日等等日子到訪。
午市menu參考:
其他環境