2021-09-07
/🌸銅鑼灣樓上打卡花海🌹🌼/好評不絶實力Cafe😋🍝中西合壁薑蔥爆意粉 ($107)可以話顛覆咗我對薑蔥嘅印象😱 一直以來都覺得薑蔥通常都用於調味,而且味道比較濃烈,但今次呢一個中西合璧嘅烹調方法唔單止發揮到薑蔥嘅香味,又可以平衡薑辣味,味道有啲似我哋平時點切雞食用嘅薑蔥咁,越食越香口😋,唔會有強烈嘅辣感或者氣味😂意粉亦都炒得條條分明,呢個配搭異常地匹配👍🏻🧀 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵 ($118)如圖所見,二重芝士包括有芝士忌廉汁同埋面頭嘅拉絲芝士🧀,芝士無論係氣味上定味道上亦相當濃郁🤤 除咗芝士之外亦有蘑菇煙肉,絕對唔會單調,加上短管麵粗厚,頗有口感,提升菜式嘅層次感😍 適合濃郁口味嘅朋友仔😉🍹碟豆花綠茶 ($45)漸變顏色夢幻,綠茶味清新怡人😌,有助中和膩感🍷玫瑰花釀紅茶 ($45)玫瑰花味道明顯,顏色設計可觀,同餐廳主題互相呼應🌹🍽雖然Cafe位於銅鑼灣核心地段,食物質素有水準,🌸裝飾佈置亦落咗唔少心機,但價錢依然非常貼地🤩,可以話係抵食👍🏻👍🏻,唯獨是環境未必非常寬敞,但用餐空間係足夠嘅😋
🍝中西合壁薑蔥爆意粉 ($107)
中西合壁薑蔥爆意粉
🧀 二重奏忌廉煙肉芝士短管麵 ($118)
二重奏忌廉煙肉芝士短管麵
🍹碟豆花綠茶 ($45)
漸變顏色夢幻,綠茶味清新怡人😌,有助中和膩感
🍷玫瑰花釀紅茶 ($45)
玫瑰花味道明顯,顏色設計可觀,同餐廳主題互相呼應🌹