2023-01-15
今日係shopping day,去咗Causeway Bay shopping,食完嘢就喺附近食晚飯。行街中途食咗啲甜品又食咗Tea所以唔算太有胃口食正餐,行過見到有一間串燒店好熱鬧,於是入去試一次。先講講環境,裝修係比較日式風格,燈光好光猛,而且樓底幾高,成間餐廳都坐滿人,如果食串燒嚟講感覺都幾有氣氛嘅熱鬧。佢哋串燒嘅種類真係好多,見到有手有介紹新推出嘅綠豆、紫薯召皮串燒,覺得好得意,唔知咩嚟,於是就點嚟試一試。到嚟原來係好大塊,而且顏色好靚碌碌同紫色望落去賣相好吸引,而且好飽肚。今次一行兩個人今次點左一啲雞軟骨、雞腎、炸豬大腸、牛舌、雞肉串、腸仔、燒韭菜、仲有一款好特別嘅叫尖椒蝦滑、而且在點咗一啲,例如係消蠔、花甲、燒茄子,最後重點咗炸饅頭!然後一定要講佢哋點咗食物可以以一蚊點一碗冰粉,冰粉真係價值$1就食到。總括一下食物質素,已點咗咁多食物來講,我哋仲食唔晒要打包,重點咗啤酒飲品,而且叫咗嘅食物裏面都有包含叫咗海鮮等等,每人都係$200左右,串燒餐廳黎講性價比算甜高~