2020-05-15 542 浏览
放工突然好掛住泰國餐廳,想搵間食個Pad Thai同咖哩。今次去咗銅鑼灣嘅金泰子泰國餐廳,整體唔錯,份量多,服務唔錯。冬蔭功海鮮湯 (S) $88帶少少辣,係正宗冬蔭公湯嘅味道,海鮮有蝦蜆青口魷魚,幾足料。咖哩炒蜆 $98蜆份量好多,但略嫌有少少韌;黃咖哩味不過不失,好味,但唔算話好濃郁。青咖喱雞 $68好容易接受嘅辣度,雞肉好滑又入味。咖哩覺得可以再香啲,不過人人口味唔同。我覺得呢個辣度同香味都係大部份人都會鍾意嘅味道。泰式炒金邊粉配豬頸肉 $68金邊粉好入味好香口,亦都比咗幾隻大蝦,好豐富好好味。另外仲有一個蛋包金邊粉可以叫,不過我地叫嘅呢個都有炒蛋。整體好香,鹹甜適中。馬拉盞炒通菜 $52馬拉盞炒通菜係個人最鍾意嘅一味餸,香得黎仲帶少少辣咁,好過癮。佢地呢度嘅煮法雖然唔係好辣但依然好香。(應該係冇落好多辣椒,就番大部分香港人嘅口味)如果鍾意辣嘅朋友,可以落單嘅時候同佢地講要「辣啲」🌶, 應該就會再刺激好味啲。🤤
放工突然好掛住泰國餐廳,想搵間食個Pad Thai同咖哩。

冬蔭功海鮮湯 (S) $88
咖哩炒蜆 $98
蜆份量好多,但略嫌有少少韌;
黃咖哩味不過不失,好味,但唔算話好濃郁。
青咖喱雞 $68
泰式炒金邊粉配豬頸肉 $68
金邊粉好入味好香口,亦都比咗幾隻大蝦,好豐富好好味。
另外仲有一個蛋包金邊粉可以叫,不過我地叫嘅呢個都有炒蛋。
整體好香,鹹甜適中。
馬拉盞炒通菜 $52
(應該係冇落好多辣椒,就番大部分香港人嘅口味)