2023-03-13
今年年初因為去朋友家食外賣壽喜燒,認識了這間華小料理屋,覺得這裏的壽喜燒好抵食,性價比高,所以一直想去餐廳試一試!今次終於有機會,同媽咪一齊去試吓!地點十分方便,就在銅鑼灣登龍街,今次坐在卡位, 十分闊落,餐廳有包廂,方便一大班人用餐。今次是午餐時段來,有午市套餐,款式都幾多,除了有壽喜燒、石燒,還有鰻魚、魚生、和牛等定食。因為這裏壽喜燒是主打,所以我和媽咪一心想吃壽喜燒,最後我們選擇了兩個壽喜燒套餐,而牛肉方面則選了套餐中最貴的兩款牛肉,分別是黑毛和牛稀少部位和 A3黑毛和牛。午市套餐十分豐富,有前菜、漬物、蒸蛋和麵豉湯!日本黑毛和牛稀少部位是指大三角和牛青椒,侍應都有詳細解釋它們的部位和肉質的分別。這兩個部位以前未試過,係一般餐廳少見的部位。Sankaku 屬於牛的前腿前方部位,屬於赤身,但帶有脂肪,脂肪分佈亦均勻,食落覺得肉味濃,而且juicy !!Togarashi 是前腿後方部份,同樣都是赤身,不過相對地瘦肉較多,沒有sankaku咁多脂肪。兩款和牛稀少部份用作壽喜燒都好夾,各有各特色!估唔到一個午市套餐,都可以食到呢啲珍貴的和牛部份!日本A3黑毛和牛以前都有食過,和牛壽喜燒
今次終於有機會,同媽咪一齊去試吓!
這兩個部位以前未試過,係一般餐廳少見的部位。
每個套餐都有碗日本白飯,伴隨着和牛,配菜和壽喜燒汁送飯,不知不覺就會把成碗白飯吃完,連平時吃很少飯的媽咪都成碗食晒,真係估唔到!證明佢真係好鍾意食!!