2008-06-18
松屋晚市放題分二段時間, 我光顧係第二輪, 8:45pm -11pm。今次已經係第二次光顧…..能夠令我第二次光顧的原因是,在銅鑼灣區能以$160(已包加一)的價錢食到中等水準的放題選擇不多! 加上松屋的環境較一般廉價放題優勝, 既可滿足品嘗多款食物的慾望, 又可與友人輕鬆歡度晚餐。8:30pm去到攞位, reception非常混亂(可能是Fri night,比weekday多人), 食客不斷抱怨…嚟咗咁耐, 點解仲未有位?! 我嚟先過佢, 點解佢會有位先?!擾揚一輪, 終於被安排入坐! 拿起order紙, 幾乎填滿整張紙! 反正是放題, 而且一行6人, 每款點2-3人份量, 心想…應該吃得完吧!先講飲品, 有5-6款選擇。 罐裝汽水, 柑桔, 薑茶, 紫蘇梅… 據上次經驗, 今次點了罐裝汽水, 試過其它的..感覺上味道怪怪, 第一杯還好, 當叫第二, 三杯時, 味道會變淡, 不知是否因不斷加水的緣故?!刺身有7款, 三文魚, 鮑魚, 劍魚, 吞拿魚, 鱿魚… (所有刺身請看照片)。 味道一般, 但尚算新鮮。 朋友都最愛三文魚, 而我就偏愛鮑魚和鱿魚。壽司味道屬中下…而手卷只建議點
壽司味道屬中下…而手卷只建議點軟殼蟹, 其它不值一試! 倒不如留肚吃燒物, 炸物!
燒物, 炸物, 串燒共有數十款! 最愛金菇肥牛卷, 蝦天婦羅, 鷄脾腸, 海鮮卷, 鷄翼串燒, 炸芝麻雞翼! 這幾款都encore 了3 round! 其它款式未見突出, 但味道也ok!
主食如烏冬, 拉麵, 不吃也吧! 麵太淋, 湯底淡! 一定要有飯到肚的朋友, 可以一試鰻魚炒飯!
甜品是ice-cream, 有芝麻, 綠茶, 紅豆! 紅豆味最正, 粒粒紅豆藏在雪糕內, 有口感又不太甜! 我有位嗜甜的朋友一口氣吃了4球 !!!!!
其中有位朋友生日, 自帶生日蛋糕, 免收切餅費。
下次有機會會再幫襯!