2019-11-02
係銅鑼灣收工,成個人十分疲累,不過隔日就係假期了,決定今日要去食一餐犒勞自己嘅晚飯!於是嚟到呢間居酒屋因為到達時肚已經餓得打鼓, 坐低冇幾耐, 我已經迅速落單, 嗌咗幾樣食物 .首先係和牛粒溫泉蛋飯, 設計很用心, 係用八粒牛粒圍住中間嘅溫泉蛋, 隔離就以少少草作為裝飾, 令到成碗飯嘅賣相更加昇華, 睇到口水都流不停!實際上味道也一流! 溫泉蛋伴飯, 令到白飯唔會乏味, 食完一啖飯再配一粒牛粒! 牛粒口感也非常正。.之後係日式燒安格斯牛扒定食, 安格斯牛平時覺得貴而冇乜機會嗌來食, 今日難得就嚟食下! 佢燒得顏色非常光滑, 熟度控制得夠好, 碟下面都滲出少少嘅汁, 香味撲鼻! 而味道不愧係安格斯牛, 十分美味! 比一般嘅肉鮮甜好幾倍, 食完之後再食返其他肉, 或者都會覺得唔夠好食。 .開始有啲飽嘅感覺,就決定嗌多個燒雞皮餃子同芝士蛋糕就收手。餃子嘅皮因為有燒過,皮比一般嘅餃子仲要脆啲,香口啲!.而芝士蛋糕係作為飯後甜品而嗌嘅, 表面灑上咗少少紅色嘅粉末, 我用叉小心翼翼將佢切開成一細舊再放落口, 佢嘅味道係比我想像中更加好食! 我以為會好似一般蛋糕咁甜, 但係佢既甜度正好恰到好處, 唔
於是嚟到呢間居酒屋
開始有啲飽嘅感覺,就決定嗌多個燒雞皮餃子同芝士蛋糕就收手。
餃子嘅皮因為有燒過,皮比一般嘅餃子仲要脆啲,香口啲!
而芝士蛋糕係作為飯後甜品而嗌嘅, 表面灑上咗少少紅色嘅粉末, 我用叉小心翼翼將佢切開成一細舊再放落口, 佢嘅味道係比我想像中更加好食! 我以為會好似一般蛋糕咁甜, 但係佢既甜度正好恰到好處, 唔會甜過頭, 係會令人鐘意既甜度
呢餐真係食得非常開心!