2020-09-10
1️⃣ 炭燒雞扒蕃茄濃湯葛絲 (6/10) $62嚟到梗係要試吓佢嘅人氣推介蕃茄濃湯麵🤪蕃茄湯底好濃稠,蕃茄味偏酸🍅,每啖都飲到湯,而麵底揀咗葛絲,佢嘅質感好似薯粉,煙煙韌韌,超級吸湯😳不過唔知係咪因為本來湯底好稠,加埋葛絲有少少滯🤭雞扒燒得好好食 ,好juicy,出色👍🏻雖然各方面都好出色,但係放埋一齊就有少少唔夾,有少少失望🤭個人覺得配刀削麵或者烏冬應該好食啲2️⃣ 秘製金黃蕃茄清湯冷麵 (7/10) $88呢個冷麵有好多配菜,有芝麻,昆布,梅子蕃茄,柚子胡椒等...金黃蕃茄用咗梅子醃製好開胃😋而個秘製清湯與其講話係湯,Olaf覺得更似醬,酸酸地,好適合夏天食,加埋冷麵同其他配菜又好夾同清新🤤配柚子胡椒有少少辣,但配搭起上梨又好特別😋加上冷麵上面啲雞絲肉質鮮嫩,每啖都好有咬口👍🏻📌因為限聚令位置唔多,午餐時間都多人排隊,大概排15-20分鐘📍 蕃茄仔 @softeggsboy 銅鑼灣:希雲街5號地舖
1️⃣ 炭燒雞扒蕃茄濃湯葛絲 (6/10) $62
2️⃣ 秘製金黃蕃茄清湯冷麵 (7/10) $88