2018-11-27 331 浏览
今日揸車嚟到銅鑼灣想泊低架車舒舒服服食番餐,朋友話喺呢度食夠二百蚊就可以享用免費泊車三小時,喺銅鑼灣泊三個鐘頭車都唔止一百蚊啦,所以就嚟呢度試下。龍利葉蘋果燉豬展湯,見呢輪有幾聲咳,就嗌咗呢一個有食療功效嘅湯水;龍利葉味甘性平,功能清肺熱,治痰火咳嗽,失音喉痛,對咳嗽痰多人士好有幫助.。一踏入秋冬就係龍利葉嘅當造期,加埋蘋果同煲,令湯更加清甜可口,讚。燒味大拼盤(例牌),同事話呢度嘅招牌菜係穀飼豚肉叉燒,即刻嗌呢個燒味拼盤嚟試下先,拼盤除咗叉燒之外仲有五香牛展同埋海蜇,穀飼豚肉整嘅叉燒果然不同凡響,叉燒豬味濃郁,蜜汁嘅味道令人難忘,牛展鹵得相當入味,好鍾意牛展嗰一個煙靭嘅口感。高原黄耳炒蚌片,黃耳富含果膠,膠質細膩,滑潤可口,入口有淡淡嘅桂花香味,更有補腦嘅功效;蚌片爽口而帶點點海洋嘅味道,廚師將西芹嘅熟度掌握得啱啱好,口感爽脆,西芹味道清香,同黄耳好夾。美味欖角骨,欖角骨味道酸酸甜甜,十分開胃, 豬肉口感軟滑,唔係太肥亦都唔會起渣,醬汁入面嘅欖角攞嚟送飯一流,我覺得呢一個餸係屬於必食嘅推介。南乳素齋煲, 因為婆婆牙齒唔係咁好嘅關係,幾乎每一次同佢食飯都會嗌一個南乳粗齋煲俾佢食,呢度嘅

南乳素齋煲, 因為婆婆牙齒唔係咁好嘅關係,幾乎每一次同佢食飯都會嗌一個南乳粗齋煲俾佢食,呢度嘅齋煲亦都同出面一樣炆得好腍,但係我覺得呢度更加入味,南乳味道更香更濃。

鹽焗海南雞,海南雞口感嫩滑,尤其係胸部咁厚肉嘅地方,都唔會話太鞋,味道帶點鹹鮮嘅香味,我哋只係嗌咗半隻,實在有啲意猶未盡。

回味脆麻花,脆麻花做得好鬆脆,淨係用條脷都已經頂得爛,加上面頭麥芽糖 獨有嘅麥芽香,連帶假牙嘅婆婆都食得津津有味。