2018-07-11
同無辣不歡嘅朋友嚟挑戰味蕾, 一打開門, 空氣中充滿陣陣麻辣味, 聞到已經流晒口水。呢度裝修古色古香, 座位好寬敞, 打橫坐都得, 枱與枱之間隔得都幾遠, 私隱度高。打邊爐醬料都好緊要㗎, 呢度就夠晒齊全啦。湯底可以揀不同辣度, 本來想叫中辣, 但又怕太刺激, 店員就建議我哋先叫小辣, 如果唔夠辣可以後加, 真貼心 。湯底落咗大量花椒, 辣椒乾同辣椒油, 所以結果係, 小辣就已經好夠喇。 黃喉係豬嘅大血管, 出面好難買到㗎, 呢度嘅黃喉仲特別大份, 絕對抵食過其他火鍋店!嚟到一定要試下!餐廳仲將黃喉介左花邊, 點埋呢度嘅秘製麻油, 又有另一番風味。軟豆腐 ($33) 味道樸實, 中和刺激感。不過我就覺得冷豆腐會更有質感, 吸湯力更強。手打蝦滑 ($58)、手打墨魚滑 ($58), 墨魚滑比蝦滑結實彈牙, 如果有埋墨魚粒會更有口感。朋友覺得呢個雲吞, 冬菇味太濃, 有陣草腥味, 但我本身鍾意食菇, 又接受到喎, 餡料除咗冬菇、菜、豬肉之外, 仲有竹筍, 風味同廣東地區嘅雲吞好唔同呀。咁正嘅湯底, 落個薯粉, 不得了!薯粉吸收哂麻辣湯底精華, 成為今晚全場之最。實在太鍾意呢湯底啦, 如果可
打邊爐醬料都好緊要㗎, 呢度就夠晒齊全啦。
重慶湯底 + 椰子雞湯
黃喉(左後)、 軟豆腐、蝦滑、墨魚滑
黃喉 (*必食)
上海冬菇菜肉雲吞
紅薯粉 (*必食)
實在太鍾意呢湯底啦, 如果可以打包埋返屋企繼續回味就好。