2018-07-23 155 浏览
曾經係日本食過既我一直對釜飯念念不忘,以前係香港好難食到好味既釜飯而呢間我諗係城中提供高水準既釜飯,咁岩朋友想試就帶佢黎試下。合鴨大蔥串燒鴨肉大大舊而且食落唔鞋仲有小小肉汁,鴨肉感覺唔似平時食燒味既質感串燒感覺似雞肉,大蔥蔥香味十足。味噌醬黑豚肉串味噌醬帶甜就算鋪滿係黑豚肉面上食落都唔會過咸,黑豚肉肥瘦均勻重油脂香而且燒得脆身。燒花魚一夜干中間切開原條上枱,魚骨得一大條容易食又啖啖肉,花魚一夜干醃好咸香味,魚肉睇落好似好乾身但食落口比想像中燒得嫩滑好快就清晒成條。北海道海鮮釜飯終於上枱,店員介紹經漏斗沙流完後先開蓋拌匀飯同材料食到一半後可以加上日本茶變成茶漬飯。釜飯底本身好夠味有白魚仔栗子一齊煲再係飯面上錯滿海膽,三文魚籽,蟹鉗等高質食料好滿足,食到一半變成茶漬飯後又另一番風味感覺似食燉飯吸入晒海鮮味。