2013-10-18
坪石邨已經有超過40年樓齡, 牆身及結構已老化, 但唔知點解仲要黎過活化.... 但附近配套除了附近有個地鐵站及一個牛池灣街市外, 就沒有什麼特別, 沒有商埸, 食肆就更係寥寥可數, 這活化變得有意思嗎??? 亦可能這原因, 造就街市後面一行的食店帶來不少生意, 除了附近屋邨外, 還有學校及西貢經彩虹轉站的人們. 金發車仔麵係一間我經常幫襯的食店, 因為價錢實惠, 車仔麵料都算多, 魚蛋, 牛腩, 甜酸齋, 魷魚, 螺肉, 炸魚皮, 翼尖...... 除此之外, 還有腸粉, 燒賣, 牛肉, 糖水等, 夜晚仲有平到暈的串燒食, 真係應有盡有, 所以都頗深受學生, 後生仔女及一些係斧山道泳池玩完的游客青睞!油麵係算我車仔麵常選的, 因為麵質夠粗及夠彈性. 而紅腸, 生菜及韮菜餃都係我"賣飛弗", 加埋腩汁同辣就梗係必然之事. 簡簡單單, 廿幾元大大碗真係抵食又飽肚!另一最愛就係這裡的腸粉燒賣加牛肉球, 雖然價錢特別平, 好似腸粉$7.00有 4條, 豬油做底, 再加上呢度麻醬同甜醬撈得唔錯, 再配上彈牙燒賣同牛肉, 又係一個唔錯的口痕下午茶之選!!!