金田家拉麵 。之前去倫敦旅行嘅時候都有見過呢間餐廳 ,難怪門口見到個logo咁熟面口,原來真係同一間嚟㗎。 記得銅鑼灣登龍街都有間分店,長時間都好多人 !於是今次經過紅磡 ,未諗到食乜 ,就趁下午茶時間都紅磡金田家試下佢嘅拉麵。店舖唔算大, 得兩名員工 ,打開個餐牌見到世界各地都有分店,而且店鋪上面仲掛滿得獎嘅poster ,感覺好犀利咁。 點餐方法同普通拉麵店冇分別, 都係用一張拉麵紙。 呢度湯嘅濃度冇得揀,邊一種麵類都冇得揀, 就咁揀面嘅質地。 咁於是我就揀咗 硬質地,朋友就揀咗 超硬質地 。我揀嗰款係柚子辛辣拉麵,朋友就揀咗超濃豬骨湯拉麵!額外再揀咗薯餅同埋餃子作為小食 飲品方面呢,就叫咗一支支裝嘅綠茶同埋可爾必思。飲品首先送到!可爾必思好奇怪,係用隻杯仔裝住, 明明餐牌上面係一支支可樂咁嘅嘢。見佢喺雪櫃倒出嚟一杯好奇怪。綠茶就係綠茶味,支裝綠茶不過不失。拉麵好快就送到 ,唔講咁多試一啖湯先。 湯唔算濃味, 食到淡淡嘅柚子味 同埋知道係豬骨湯底。 由於唔係超濃味,啱曬我淡口味嘅人! 撈埋最頂嘅嗰篤辣椒醬 …辛辣,柚子,豬骨湯的味道幾夾,我幾鍾意。 麵質非常適合我,我揀咗嘅係硬 ,

拉麵好快就送到 ,唔講咁多試一啖湯先。 湯唔算濃味, 食到淡淡嘅柚子味 同埋知道係豬骨湯底。 由於唔係超濃味,啱曬我淡口味嘅人! 撈埋最頂嘅嗰篤辣椒醬 …辛辣,柚子,豬骨湯的味道幾夾,我幾鍾意。 麵質非常適合我,我揀咗嘅係硬 ,非常爽口,亦能扣拉麵湯,非常好食 。黑豚肉叉燒口感亦都非常好 ,肉味濃。

朋友同我都好欣賞呢度嘅拉麵, 所以就特登追加咗一份拉麵, 食盡曬佢 ,一滴湯都唔嘥!

餃子呢就煎得唔算脆 ,但係就皮薄 而且餡料味道唔太重口味,好適合我。薯餅味道非常好!牛肉薯餅:牛肉同薯仔嘅份量給當。 最好食嘅係紫薯栗子薯餅!作為甜品收尾一流!
2018-04-09