2009-10-07
從前在香港仔飲茶只去金滿樓, 愛的是老伙記對舊坊的情懷, 亦愛他的流沙奶皇包, 真的流出來的沙~ 還有咸蛋黃都只係中點, 可惜呢D已成過去. 四月中據聞老闆欠債走佬, 到九月才搵到人頂手開張, 外貌不變, 內籠換了地毯, 顏色跟燈光和台布擺設格格不入, 總之很奇怪, 亦有一浸怪味, 像返到國內衛生差的地方吃東西... 閒日早上十時半, 以前有七成滿, 都是晨運客, 現在只有三成, 更加空盪盪. 食物夠熱. 只叫七樣食物, 又無乜客, 仍有漏單情況. 騙人的伙計, 騙人和無禮的收銀 -- 請小心佢地所謂早茶優惠 : 是離座計算的, 即是十一點前座, 點心才有特價. 當然貴不是問題, 只是兩位伙計分別說出不同的收費, 當中樣似較高級的大眼肥佬說是 "入單" 前是十一點就有等價, 不用理什麼 "離座" 計, 所以我即使十一點吃完, 都沒埋單, 最後當然被昆了. 找數時發覺被騙了, 當然搵大眼肥佬對質, 收數阿嬸話佢出左街食飯, 應該唔係度., 完全無幫我搵返佢既意思, 即係包庇, 或者明扼, 佢然後歪面不理. 咁即係屈. 最後, 被我找到佢係房仔. 邊個酒樓伙計會出街食!? 咪當我白痴.
食物夠熱.
只叫七樣食物, 又無乜客, 仍有漏單情況.
最後, 被我找到佢係房仔. 邊個酒樓伙計會出街食!? 咪當我白痴. 個大眼佬居然唔認佢講過, 含糊帶過, 然後丟底一句: 我係新來架, 我都唔熟架" 就走左.哈哈.
我都係好嬲, 食個蛋皇流沙包 (點心紙寫的), 既無黃, 又無流沙, 佢只係好無誠意咁抄返舊酒樓的點心都算. 仲點咁既態度, 咁既手法, 有咁既員心, 成間野都痴線, 祝佢早日安息.
當日佢執既時候, 剛岩百樂門又開, 裝修靚, 食物好, 侍應夠又醒目, 明碼實價, 十二時前入單當早茶, 夠晒街坊啦~ 所以, 哈哈. .. 香港仔街坊眼睛係雪亮的.