2019-02-26 440 浏览
有時候做嘢太辛苦,中午會跟同事去吃點好的,放鬆下,去遠一點也無妨。是日,就帶同事去長沙灣,一個我長大的地區,連掃幾間好東西。茶餐廳是其中一站,在新華和金園之間,先帶他去金園,主要是因為這邊剛巧有位。個人覺得,兩間其實都幾得。找到個卡位坐下,二話不說先來碟黑椒豬扒炒意粉,再每人整多杯奶茶。很喜歡呢度既炒意粉,一定是很夠鑊氣,帶黑椒的辛辣勁,好惹味。豬扒炸得外脆內鬆化,相當合心,同事人讚。看見麵包西餅陸續出爐,要多件蛋撻。熱呼呼的出品,酥皮鬆脆,蛋漿又燙又香,要小心點吃,不過真係好美味。既然蛋撻合同事心水,又再看見有雞批出爐,為食的我們,又唔放過,每人又整番隻。脆卜卜的外層,香甜又熱辣的餡料,實在令人滿足,不過吃罷咁多東西,真係好漏食茶記,最後梗有杯熱奶茶,可惜,是日的奶,是多了一點。 第一站已咁飽,仲要走多兩場,真係弊。
是日,就帶同事去長沙灣,一個我長大的地區,連掃幾間好東西。
個人覺得,兩間其實都幾得。

豬扒炸得外脆內鬆化,相當合心,同事人讚。

看見麵包西餅陸續出爐,要多件蛋撻。

食茶記,最後梗有杯熱奶茶,可惜,是日的奶,是多了一點。
第一站已咁飽,仲要走多兩場,真係弊。
2019-02-25